A PNL tárgyalási feltétele: Cîţu kormányfő és Orban házelnök, vagy fordítva


-A A+

Két javaslatot terjeszt a csütörtöktől folytatódó koalíciós tárgyalásokon a partnerei elé a Nemzeti Liberális Párt (PNL): Florin Cîţu miniszterelnök és Ludovic Orban képviselőházi elnök lesz, vagy pedig Ludovic Orban kap kormányalakítási megbízást és Florin Cîţu a szenátus élére kerül.

A PNL vezetőségének szerda esti döntését Ludovic Orban pártelnök ismertette egy sajtónyilatkozatban. Indoklása szerint a liberálisok azért jogosultak a három fontos politikai tisztség (kormányfő és házelnökök) közül kettőre, mert az USR-PLUS-szal és az RMDSZ-szel alkotott majdani koalícióban 55 százalékos súlyuk van.

A PNL elnöke elmondta, azért volt kénytelen nyilvánosságra hozni a párt döntését, mert az USR-PLUS is megszegte azt az előzetes egyezséget, miszerint az egyeztetések lezárásáig nem üzengetnek egymásnak a sajtón keresztül a felek, hanem közösen kommunikálnak a tárgyalásaik eredményeiről.

Ludovic Orban nyomatékosította, a koalíciós tárgyalások során tiszteletben kell tartani a demokratikus elveket és az arányosság elvét. "Mindegyik pártnak joga van jelöltet nevesíteni a neki járó tisztségekre, ugyanakkor egyik alakulatnak sem áll jogában jelöltet nevesíteni egy másik párt soraiból olyan funkcióra, amely utóbbi pártnak jár. A PNL már bebizonyította, hogy kormányozni tudja az országot, és teljes legitimitása van arra, hogy jelölteket nevesítsen a kormánykoalíció keretében neki járó közméltósági tisztségekre" - fogalmazott.

 

Mint ismert, az USR-PLUS kedd délután közölte: nem fogadja el Ludovic Orban visszatérését a miniszterelnöki posztra. Vezetőinek korábbi nyilatkozatai szerint az RMDSZ kész elfogadni mindkét liberális politikust miniszterelnöknek, ám szerintük a bizalmat növelné, ha a PNL a politikai súlyától függetlenül csak a kormányfői tisztséget kapná meg, a házelnöki tisztségeken pedig a koalíciós partnerek osztoznának.

Klaus Iohannis államfő szerdán türelemre intette polgártársait az elhúzódó kormányalakítási tárgyalások miatt, és leszögezte: kész kormányalakítási megbízást adni annak a miniszterelnök-jelöltnek, akinek a személyében meg tud egyezni a PNL az USR-PLUS és az RMDSZ, legyen szó Ludovic Orbanról, a PNL által múlt héten javasolt Florin Cituról vagy bárki másról.








EZT OLVASTA MÁR?

X