A gyűlöletbeszéd elleni üzenetet küldött Iohannis a kisebbségek napján


-A A+

Klaus Iohannis elnök szerint alapvető fontosságú, hogy minden felelős párt megértse a gyűlöletbeszéd, az idegengyűlölet és a szélsőségek közéletből való kizárásának fontosságát – az elnök egyebek mellett ezt az üzenetet fogalmazta meg a romániai nemzeti kisebbségek napja alkalmából.

Iohannis üzenetét Sergiu Nistor elnöki tanácsadó olvasta fel pénteken a bukaresti Dimitrie Gusti Falumúzeum által ebből az alkalomból szervezett online rendezvényen. Kifejtette, hogy ezen a napon megünneplik azt a fontos szerepet, amelyet valamennyi nemzeti kisebbség játszott Románia történelmében, illetve amelyet a jövő építésében is betöltenek.

Iohannis szerint „összhangban a nagy európai család értékeivel, Románia elismeri az egység a sokszínűségben elvének a fontosságát, valamint azt a szellemi gazdagságot, ami a történelem folyamán az együttélésből, a kölcsönös tiszteletből, illetve a nemzeti, etnikai és vallási kisebbségek jogainak védelme iránti elkötelezettségből fakad”.

„Csak a nemzeti kisebbségek értékes hozzájárulása révén örvendhetünk jólétnek és társadalmi összhangnak. Meggyőződésem, hogy ebben a kezdeményezésben sikeresek leszünk, úgy, ahogyan eddig is együtt építettük ki a modern, demokratikus, Nyugat-barát, az emberi jogok elismerésén alapuló konszolidált jogállam Romániát” – hangzik Iohannis üzenete.

(Címlapkép: Presidency.ro)








EZT OLVASTA MÁR?

X