A PSD bojkott-fenyegetése közepette tartja alakuló ülését a parlament


-A A+

A december 6-i választásokat megnyerő, de koalíciós partnerek híján ellenzékbe kényszerülő Szociáldemokrata Párt (PSD) bojkott-fenyegetése közepette kezdődött meg hétfőn a parlament mindkét házának alakuló ülése.

A képviselőházban és a szenátusban is a korelnökök vezetésével a mandátumigazoló bizottság megválasztásával kezdődött az ülés, de az új parlament hivatalos megalakulásához mindkét házban arra van szükség, hogy a megválasztott törvényhozók legalább kétharmada – a mandátumigazolást követően – letegye a hivatali esküt.

A bukaresti média szerint a PSD azzal elégedetlen, ahogyan a kormányzásra készülő, a parlamentben 56 százalékos többségre számító, a – Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetségből (USR) és a Szabadság Egység és Szolidaritás Pártjából (PLUS) összeolvadt USR-PLUS és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) részvételével megalakítandó – jobbközép koalíció el akarja osztani a házbizottsági tisztségeket és a szakbizottságok vezetését.

Mivel az újonnan választott parlamentben minden harmadik törvényhozó szociáldemokrata, nélkülük gyakorlatilag nem lehet megalakítani a parlamentet. A PSD ezt kihasználva próbálja rákényszeríteni a jobbközép koalíciót, hogy több fontos – a törvénytervezetek kidolgozásában és miniszterjelöltek véleményezésében illetékes – szakbizottság vezetését átengedje.

Amennyiben a PSD mégsem akadályozza meg a parlament hivatalos megalakulását, a házelnökök, házbizottságok és szakbizottságok megválasztásával folytatódik a törvényhozás tevékenysége: ezek nélkül nem lehet beiktatni az új kormányt. 

A PNL, az USR-PLUS és az RMDSZ vezetői hétfő este készülnek aláírni a parlamenti többség kialakításáról és a közös kormányzásról szóló megállapodást. A jobbközép koalíció Florin Cîțu jelenlegi liberális pénzügyminiszter számára kér kormányalakítási megbízást az államfőtől. Klaus Iohannis államfő már jelezte, hogy kész aláírni a koalíció által javasolt politikus miniszterelnök-jelölti kinevezését, ha a pártok meg tudnak állapodni az illető személyéről. A koalíciós pártok arra számítanak, hogy erre kedden kerülhet sor az elnöki hivatalban szervezendő újabb kormányalakítási konzultációt követően.

Közben a PNL, az USR-PLUS és az RMDSZ vezető testületei is jóvá kell hagyják a koalíciós megállapodást, és dönteniük kell a miniszterjelöltek személyéről. Florin Cîțu most alakuló kormányában a két kisebbik pártnak egy-egy miniszterelnök-helyettese lehet, a PNL 9, az USR-PLUS 6, az RMDSZ pedig 3 minisztert jelöl.








EZT OLVASTA MÁR?

X