Az RMDSZ három, az AUR négy parlamenti bizottságban kapott vezető tisztséget


-A A+

Egyezségre jutottak hétfőn az alsó- és felsőházi bizottságok vezetői funkcióit illetően a parlamenti pártok. Miután a Szociáldemokrata Párt (PSD) a tárgyalások megszakításával és így a parlament megalakulásának késleltetésével fenyegetett, több fontos bizottság vezetését megkapta. Az RMDSZ három szakbizottság vezetését láthatja el, derül ki a Digi24.ro-n közzétett listából.

A PSD összesen 8 képviselőházi és 8 szenátusi szakbizottság vezetői funkcióját láthatja el, köztük szerepel a képviselőház szállításügyi, gazdasági és mezőgazdasági bizottsága, valamint a szenátus külpolitikai, egészségügyi és európai ügyekért felelős bizottsága.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) 5 képviselőházi és 6 szenátusi bizottságot vezet, például a képviselőház költségvetési, egészségügyi és védelmi bizottságát, vagy a szenátus igazságügyi, tanügyi és kulturális bizottságát.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség és a Szabadság, Egység, Szolidaritás Pártja alkotta USR-PLUS-ra 4-4 bizottságot bíztak az alsó- és a felsőházban, a Románok Egyesítéséért Szövetségre (AUR) 2-2 bizottságot, köztük a képviselőház esélyegyenlőségi, azaz a nők jogaival is foglalkozó, valamint az alkotmányossági kérdésekben illetékes bizottságát.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) összesen három bizottság vezetői funkcióját adja: a képviselőház külpolitikai bizottságáét, illetve a szenátus adminisztrációval és környezetvédelemmel foglalkozó bizottságáét.

A képviselőház emberi jogi bizottságának vezetője a nemzeti kisebbségek képviselői közül kerül ki. 

(Címlapkép: Agerpres)








EZT OLVASTA MÁR?

X