Konzultáció a Cotroceni-palotában: a PNL–USR-PLUS–RMDSZ koalíció közösen vett részt a megbeszélésen


-A A+

Klaus Iohannis kedden délutánra hívta konzultációra a parlamenti pártok képviselőit a kormányalakítás tárgyában. Az államelnök a múlt héten már konzultált ez ügyben a parlamenti pártok képviselőivel, de a konzultáció akkor nem járt eredménnyel. Idő közben megszületett a koalíciós megállapodás a PNL, az USR-PLUS és az RMDSZ között, és már azt is tudni lehet, melyik politikai alakulat kit nevesít a neki kiosztott miniszteri tisztségekre, továbbá hogy közösen Florin Cîțu liberális politikust jelölik kormányfőnek.

A PSD küldöttségének 15 órára kellett volna a Cotroceni-palotába mennie, a szocdemek azonban – mint ahogyan korábban már bejelentették távolmaradásukat – nem vettek részt a Klaus Iohannis által vezetett „olcsó cirkuszban” – nyilatkozta Marcel Ciolacu, a PSD elnöke. Szerinte a vesztesek csoportja alkotott többséget, amelynek nincs legitimitása, ha a december 6-ai választás eredményét nézzük, és nincs joguk kormányfőt állítani sem, mondta Ciolacu. Megismételte: a PSD teljes mértékben ellenzékbe vonul. 

A PNL–USR-PLUS–RMDSZ koalíció jelezte, közösen vesznek részt a megbeszélésen Iohanisszal. 

George Simion, a Románok Egységéért Szövetség (AUR) elnöke a Cotroceni-palotához érkezve közölte, csupán az alkotmányos procedúra tiszteletben tartása végett vesz részt a találkozón Klaus Iohanisszal, akitől azt kéri, hogy „azonnal nyissák ki az iskolákat” és kezdődjön meg a szemtől szemben való oktatás. 

Simion közölte, az AUR-nak megvannak a saját jelöltjei valamennyi tisztségre, de tudja azt, hogy a most kialakult többség elutasítja a személyi javaslataikat. Az AUR-elnök közölte, komolyan fogják venni a parlamenti ellenzéki munkát és a szakbizottságokban fogják érvényesíteni erejüket. 

Optimista a koalíció

 

A kormánykoalíció pártjainak képviselői a Klaus Iohanisszal folytatott megbeszélés után nyilatkoztak röviden. Ludovic Orban, a PNL elnöke azt emelte ki, hogy azért mentek együtt a tanácskozásra, mert már a választás után eldöntötték, hogy egy jobbközép koalíciót hoznak létre, hogy véghezvihessék azokat a reformokat, amelyekre az országnak szüksége van. 

Dacian Cioloș, a PLUS elnöke annyit mondott, tudatták az elnökkel, hogy mind a négy párt egyetértett Florin Cîțu kormányfőjelölt személyében, és elkészült a kormányprogram is, amelyet gyakorlatba ültethetnek. Akár már ezen a héten megalakulhat az új kormány, amely partnerként tekint az elnöki kabinetre. Romániának reformokra van szüksége, és mi készen állunk a kezdésre – fogalmazott Cioloș.

Dan Barna, az USR elnöke szerint a Klaus Iohannisszal folytatott tárgyalás egy pragmatikus beszélgetés volt, amelyen tudatták az államfővel, hogy felelősen állnak a feladatokhoz a következő időszakban. Megismételte: az országnak reformokra van szüksége, és ezt a választók is elvárják. Barna szerint az, hogy a koalíció ilyen rövid időn belül összeállt és elkészült a kormányprogram is, azt mutatja, hogy Romániának egy erős kormánya lesz a következő négy évben. 

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke azt hangsúlyozta, hogy a következő négy évben együtt kívánnak dolgozni, és ehhez megvan a szakértelmük és a tapasztalatuk is. „Optimista vagyok, mert néhány nap alatt sikerült összeállítani a csapatot, és már holnap este a parlamenti szavazást követően be is lehet iktatni az új kormányt” – tudatta Kelemen Hunor. 

Florin Cîțu szerint folytathatják, amit ebben az évben a PNL-kormánnyal elkezdtek. Hozzátette: konkrét programjuk van és készen állnak arra, hogy megvalósítsák. 

(Címlapfotó forrása: presidency.ro)








EZT OLVASTA MÁR?

X