Reggel 6-ig biflázott Băsescu – újra hajóskapitány lesz?


-A A+

Péntek reggel vizsgázik Traian Băsescu, hogy aktualizálja hajóparancsnoki igazolványát.

Az állemelnök hétfőtől kezdődően egy 40 órás kurzuson vesz részt, amelynek során felfrissíti mindazokat az ismereteit, amelyek elengedhetetlenek egy hajó irányításához – jelentette be Ovidiu Cupşa, a tengeri szállításban dolgozó személyzet szakmai felkészítésével foglalkozó CERONAV oktatóközpont igazgatója.

A kurzus részeként a volt és leendő hajóskapitány egy számítógépes szimulátoron frissíti fel ismereteit arról, miként kell elkormányozni egy hajót a tengeren.

A számítógépes program különböző feladatokat állít a tanuló elé: hogyan kell biztonságosan átjutni a hajóval egy szoroson, vagy bekormányozni a tengeri járműt egy kikötőbe. A szimuláció a vizsgának is fontos eleme lesz, a “nebuló” teljesítményét bizottság figyeli és értekeli ki majd.

Traian Băsescu pénteken reggel 8-tól vizsgázik. Saját bevallása szerint csütörtökön hajnali 6-ig készült a megmérettetésre, mert nagyon szégyellné magát, ha elhasalna a vizsgán.

“ Javasolnám mindenkinek, aki politikai pályára akar lépni, hogy előtte legyen nagyon jó a saját szakmájában” – mondta az elnök, aki 2.300 lejt fizetett a kurzusért.

Mindazonáltal ez a gyorstalpaló még nem lesz elegendő, ha Băsescu valóban vissza akarna térni a kapitányi hídra: szüksége lesz egy magasabb fokozatú kurzusra és vizsgára is (IMO).

Traian Băsescu utoljára 2007 augusztusában frissítette fel hajóparancsnoki igazolványát, ennek szavatossága azonban 2012-ben lejárt.








EZT OLVASTA MÁR?

X