Fellázadtak a községi polgármesterek Pontáék ellen


-A A+

Fellázadt a Victor Ponta vezette szociálliberális (USL) kormány ellen a romániai községek szövetsége (ACOR), amelyben 2800, többségében az USL színeiben megválasztott polgármester vesz részt - közölte csütörtökön a Gândul.

"Csaknem 15 hónap telt el a hatalomváltás és több mint fél év a jelenlegi kormány beiktatása óta, és általános a csalódottság" - olvasható abban a tiltakozó jegyzékben, amelyet az ACOR intézett a kormányhoz.

A polgármesterek azt kifogásolják, hogy a mezőgazdasági jövedelmekre kivetett adót nekik kell behajtaniuk, de az abból befolyt pénzt a kormány nem osztja vissza helyi projektekre. Nehezményezik, hogy a közigazgatási csődeljárásról szóló rendelet csak a polgármesteri hivatalokra vonatkozik, és a "központi adminisztráció" hibáit nem bünteti, védelmet biztosítva a "közpénzekből busásan megfizetett hozzá nem értésnek".

A községi elöljárók az összeférhetetlenségi törvény módosítását is követelik, hogy részt vehessenek a községi tulajdonban lévő közművek igazgatótanácsában. A polgármesterek nagyobb fizetést is szeretnének, és azt követelik, hogy városvezetői tevékenységük időszaka számítson bele a nyugdíjalapba.

A romániai községi polgármesterek a tiltakozások további formáit is kilátásba helyezték: elsősorban azt, hogy nem fogják mozgósítani a választókat a soron következő voksolásokon, de a munkabeszüntetést sem zárják ki.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X