Bíróság elé állították Borboly Csaba tanácselnököt


-A A+

Bíróság elé állították az ügyészek Hargita Megye Tanácsának elnökét és alelnökét, Borboly Csabát és Sófalvi Lászlót, illetve további 11 személyt, többségüket hivatali visszaéléssel vádolják.

A korrupcióellenes vádhatóság (DNA) hétfői közleménye szerint Borboly Csaba indokolatlanul fizetett ki jelentős, útjavításra szánt összegeket egy olyan cégnek (a Stravia Group Kft.-nek), amely Pálffy Domokos megyei önkormányzati képviselő tényleges irányítása alatt működött. Ezzel állítólag a tanácselnök és bűntársai 1,1 millió eurós kárt okoztak az államnak.

A kifizetés annak ellenére történt meg a DNA szerint, hogy a Stravia Group nagyobb árat kért a munkálatokért, mint a versenytárgyalásról kizárt többi cég, ráadásul a munkálatok során nem tartotta be a szerződésben foglalt műszaki paramétereket.

Az ügyészség elrendelte a 13 vádlott vagyonának zárolását. A Hargita megyei önkormányzati vezetők perét első fokon a Marosvásárhelyi Táblabíróság tárgyalja. 

Sergiu Bogdan, Borboly Csaba ügyvédje az MTI-nek megerősítette, hogy az ügyészség kevesebb visszaélést ró fel a megyei önkormányzati vezetőnek, mint a májusi őrizetbe vételekor, ugyanakkor a korábbi 1,8 millió lejről 4,8 millió lejre növelték az okozott kár összegét. "Ugyanaz az ügy, de másként számították ki a kárt" - magyarázta az ügyvéd. 

Mint ismert, Borboly Csabát május 13-án több feltételezett bűntársával együtt őrizetbe vette az ügyészség, mindannyiuk ellen bűnvádi eljárás indult. Másnap a gyanúsítottakat szabadlábra helyezték.  Borboly korábban többször is kijelentette, hogy igazságtalannak tartja az ellene zajló eljárást és reméli, hogy a bíróság is olyan döntést hoz, amely őt fogja igazolni.

A politikus szerint valószínűleg a rosszakarói szeretnék őt rács mögé juttatni. „Az 50 kilométeres útszakasz, amely megépült, most is jó és használható” – jelentette ki szabadlábra helyezése napján. Borboly egy időre tanácselnöki hatásköreit sem gyakorolhatta, időközben visszafoglalhatta tisztségét.








EZT OLVASTA MÁR?

X