Tőkés László megfúrta Szász Jenő váradi fellépését?


-A A+

Váratlanul lefújták pénteken a Szász Jenő vezette Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-medencei bemutatkozó körútjának október 19-re meghirdetett nagyváradi rendezvényét. Az intézet ezt e-mailben közölte a meghívottakkal.

„Sajnálattal értesítjük Önt arról, hogy a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-medencei körútjának október 19-re, az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére tervezett nagyváradi rendezvénye technikai lehetőségek miatt elmarad” – olvasható az elektronikus levélben.

Szász Jenő nagyváradi fellépésének megszervezését a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) vállalta fel. A rendezvényt a filharmóniába – a város egyik legkorszerűbb termébe – tervezték, a terembérleti szerződést éppen pénteken készült aláírni a püspökség képviselője az intézmény igazgatójával.

„Ma reggel felhívott Forró László előadó-tanácsos a református püspökségtől, és azt mondta: stornó, lefújták a rendezvényt. Ennek okát nem részletezte” – mondta a maszol.ro-nak Tódor Albert, a filharmónia igazgatója, aki nem érti, milyen „technikai lehetőségek” nem feleltek meg a szervezőknek. Az rendezvény lefújásának okairól Forró László sem tudott többet mondani lapunknak. „Bosszantó, de semmit nem tudunk arról, hogy miért marad el a rendezvény. Egyszerűen le van fújva” – válaszolta kérdésünkre az előadó-tanácsos.

A maszol.ro úgy tudja, Szász Jenő nagyváradi jelenlétét Tőkés László európai parlamenti képviselő nemkívánatosnak tartotta, ezért maradt el a rendezvény. „Amikor meghallotta, hogy Szász Jenő Nagyváradon készül bemutatni az intézetét, Tőkés László személyesen járt közben Budapesten Orbán Viktornál és Semjén Zsoltnál, hogy ez ne  történhessen meg. Orbánék szóltak Lázár Jánosnak (a miniszterelnökséget vezető államtitkárnak – szerk. megj.), aki lefújatta Szász Jenőékkel a rendezvényt” – nyilatkozta lapunknak egy Tőkés Lászlóhoz közeli nagyváradi forrásunk.

Szász Jenő ezt az értesülésünket nem erősítette meg. „A technikai lehetőségek miatt elmarad a körút nagyváradi állomása, valamikor tavasszal bepótoljuk” – jelentette ki a maszol.ro-nak. Lapunk szerette volna megtudni, melyek azok a „technikai lehetőségek”, amelyek miatt esett a rendezvény. „Én csak ennyit tudok mondani. Semmi rendkívüli nincs abban, hogy egy rendezvénysorozat programja még a lebonyolítása előtt módosul” – mondta a Nemzetstratégiai Kutatóintézet igazgatója, hozzátéve, hogy az intézmény október 20-ra tervezett székelyudvarhelyi bemutatkozása nem marad el.

Szerettük volna ebben az ügyben megszólaltatni Tőkés Lászlót is, azonban péntek délután nem tudtuk telefon elérni. A Szász Jenőék nagyváradi bemutatkozásának elmaradásával kapcsolatos értesüléseinket az EP-képviselő irodavezetője, Demeter Szilárd nem kívánta kommentálni.

A magyarországi sajtó korábban már többször cikkezett a Szász Jenő és Tőkés László között évek óta húzódó, egyre ádázabb háborúról.  Az EP-képviselő tavaly ámokfutónak nevezte a Magyar Polgári Párt (MPP) alapítóját és korábbi elnökét. Viszonyuk még jobban elmérgesedett, miután az Orbán-kormány a Nemzetstratégiai Kutatóintézet vezetésével bízta meg Szász Jenőt, aki tavaly decemberben az RMDSZ támogatására biztatta a választókat a Tőkés László „védnöksége” alá tartozó Erdélyi Magyar Néppárt ellenében.

 








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X