Elfoglalta állomáshelyét Bukarestben az új magyar nagykövet


-A A+

Elfoglalta állomáshelyét Zákonyi Botond, Magyarország új bukaresti nagykövete, miután átadta megbízólevele másolatát a bukaresti külügyminisztériumban.

A nagykövetet George Ciamba külügyi államtitkár fogadta, és támogatásáról biztosította őt a magyar-román stratégiai partnerség megszilárdítását célzó tevékenységében – közölte külügyminisztérium.

Mint arról korábban beszámoltunk, szokatlanul sokáig tartott, amíg Románia megadta az úgynevezett fogadó nyilatkozatot (agrément) ahhoz, hogy az új magyar nagykövet megkezdhesse munkáját. A magyar fél még július végén benyújtotta a Zákonyi Botond hivatalba lépéséhez szükséges, fogadó nyilatkozat iránti kérését, Füzes Oszkár leköszönő nagykövet pedig október elején elhagyta addigi állomáshelyét.

Traian Băsescu már jóváhagyta az új bukaresti magyar nagykövet kinevezését, ám hónapok múlhatnak el, amíg az államfő fogadni tudja Zákonyi Botondot, hogy átvegye a megbízólevelét. A diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezmény értelmében Zákonyi addig nem élvezi a nagyköveti státussal járó diplomáciai kiváltságokat és mentességeket, amíg a megbízólevél átadása nem történt meg. Bogdan Oprea, az elnöki hivatal szóvivője a maszol.ro kérdésére korábban azt válaszolta: a nagykövet addig is elfoglalhatja hivatalát, gyakorolhatja hatásköreit. Oprea tájékoztatása szerint Zákonyi megbízólevelének átadása azért telhet hónapokba, mert „a szokásjog szerint” egy ceremónia keretében az elnök ugyanazon a napon fogad több nagykövetet egyszerre.








EZT OLVASTA MÁR?

X