RMDSZ: nem a parlament dolga a Băsescu-lány hitelének kivizsgálása


-A A+

Kifogásolja az úgynevezett Călărași-bizottság létrehozását Máté András Levente. Az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője a maszol.ro kérdésére azt válaszolta: egy magánszemély és egy bank közötti hitelszerződés részleteinek kivizsgálása nem a parlamenti vizsgálóbizottság dolga.

„A Călărași-bizottság létrehozása mindössze az elnök és a kormányfő között elfajult politikai vitának a következménye, ami nem tekinthető egy normális állapotnak” – mondta Máté. A politikus szerint a későbbiekben dől el, hogy a szövetség szenátusi vagy képviselőházi frakciója delegálja a bizottsági tagot az RMDSZ részéről.

A képviselőház és a szenátus házbizottsága hétfőn határoz az államfő lánya, Ioana Băsescu egymillió eurós banki hitelfelvételének törvényességét vizsgáló bizottság felállításáról. A bizottság 15 tagú lesz, a létrehozásáról szóló határozatot azonban az alsó- és felsőház vélhetően keddi együttes ülésén is el kell fogadni.

Victor Ponta miniszterelnök a napokban jelentette be, hogy a parlament a költségvetés elfogadását követően dönt a testület létrehozásáról. A vizsgálóbizottság létrehozását a kormányfő kezdeményezte, feladata lesz az államfő lányának a CEC Bankkal kötött egymillió eurós hitelszerződésének ellenőrzése, vagyis a Ioana Băsescu által megvásárolt 290 hektáros Călărași megyei mezőgazdasági földterület megvásárlásának és tulajdonjogi hátterének kivizsgálása.

A szenátus költségvetési bizottsága egyébként hétfőn hallgatja meg Radu Gheţeat, a CEC bank elnökét az ügyben, valamint Nicolae Cintezăt, a jegybank felügyeleti bizottságának vezetőjét és Daniel Chiţoiu pénzügyminisztert.

Mugur Isărescu jegybanki elnök tanácsadója, Adrian Vasilescu a múlt héten azt mondta: átnézte a Ioana Basescu és a CEC Bank közötti hitelszerződést, azonban semmi kifogásolnivalót nem talált benne.








EZT OLVASTA MÁR?

X