Tőkés "elgondolkozna" azon, hogy koalíciós jelöltlista élére álljon


-A A+

Ha az erdélyi magyar pártok összefognak, és közös jelöltlistát támogatnak az európai parlamenti választásokon, akkor Tőkés László elgondolkozik majd az Erdélyi Magyar Néppártnak (EMNP) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsnak (EMNT) azon a felkérésén, hogy e lista élére álljon.

Ezt az EP-képviselő sajtósa nyilatkozta a maszol.ro kérdésére kedden. Demeter Szilárdot az EMNT aznapi közleménye kapcsán kerestük meg, amely szerint a szervezet (akárcsak az EMNP) arra kéri Tőkés Lászlót, hogy a magyar pártok összefogása esetén álljon a koalíciós lista élére. A közleményből azonban az nem derült ki, hogy az EMNT elnöke miként viszonyul saját szervezete felkéréséhez.

„Tőkés László már számtalanszor világossá tette az álláspontját: az EP-koalíciós lista nem személyi kérdés, hanem a választási matematika által diktált szükségszerűség. Ha a pártok ezt belátják, és képesek a rövid távú érdekeiken felülemelkedve létrehozni az összpárti koalíciót, akkor elgondolkodik a felkérésen. Ha az az erdélyi magyarság érdeke, hogy minél erősebb EP-képviseletünk legyen, és ebben neki feladatot kell vállalnia, akkor nem fog kibújni a felelősség alól, ahogy eddig sem tette” – jelentette ki Demeter Szilárd.

Mint ismert, korábban az EMNP elnöke, Toró T. Tibor megerősítette: azzal az alternatívával is számolnak, hogy Tőkés László a Fidesz európai parlamenti jelöltlistáján szerezzen újabb brüsszeli mandátumot. A magyarországi kormányzó párt eddig azonban még nem erősítette meg, hogy helyet ajánlottak fel jelöltlistájukon Tőkésnek.

Ugyanakkor a koalíciós jelöltlista kizárt az EP-választásokon. Az RMDSZ főtitkára, Kovács Péter a maszol.ro-nak megerősítette az szövetségnek azt a korábban már bejelentett szándékát, hogy önálló listával induljon a brüsszeli mandátumokért.








EZT OLVASTA MÁR?

X