Volt EMNP-s: a Néppárt egy része szélsőséges


-A A+

Nem csak Háromszéken hagyják ott politikusok az Erdélyi Magyar Néppártot. Volt képviselőjelöltjük, a nagyszalontai Tóth Zoltán is megtette ezt a lépést. A maszol.ro-nak elmondta, többek között azért, mert az EMNP egy része a Jobbikhoz közeli, szélsőséges nézeteket vall.

Két évvel ezelőtt még az Erdélyi Magyar Néppárt jelöltlistáján szerepelt, januárban pedig arról szóltak a hírek, hogy kilépett a pártból. Mi történt?

Elsősorban azért léptem ki, mert a választások után, de már a választások előtt is láttam, hogy a dolgok nem úgy működnek, ahogy kellene.

Hosszabb folyamat eredménye, hogy a kilépés mellett döntött?

Igen. Az etikai bizottság alelnöke voltam, aztán egy tisztújító gyűlés után már nem vállaltam az alelnöki pozíciót, akkor már politikailag függetlenítettem magam. Utána már semmilyen akcióban nem vettem részt. Néha még adtam jogi tanácsokat, ez a szakmám, de amúgy kezdtem eltávolodni, főleg bizonyos emberektől. Nem feltétlenül a pártot akarom kritizálni, ugyanis én a néppártot két részre osztom. Van egy normális vonulat, annak megfelelően, ahogy meghatározzák magukat, tehát jobboldali, konzervatív kereszténydemokrata, de a másik része bizony szélsőséges. Nem akarom részletezni, de a Jobbikhoz közeli, tehát szélsőséges nézeteket vallanak emberek, és ez nekem nem tetszett.

Az EMNP partiumi alelnöke elutasította Tóth Zoltánnak azt a vádját, hogy a pártnak szélsőséges nézeteket valló tagjai lennének. Zatykó Gyula a maszol.ro-nak elmondta: a Néppárt a Jobbikkal sem működik együtt. „Mi a nemzetben egészségesen gondolkodó párt vagyunk. Lehet, hogy Tóth Zoltán találkozott olyan szélsőségesekkel, akik talán nem is tagjai a pártnak, és így alakulhatott ki ez a véleménye rólunk” – mondta a politikus. Tóth Zoltánnak arra a vádjára, hogy az EMNP támogatottsága továbbra is igen alacsony, Zatykó kijelentette: a legutóbbi felmérés szerint a Néppárt támogatottsága a Bihar megyei magyar szavazók körében 41 százalékos. Hozzátette, jómaga nem beszélt Tóth Zoltánnal és a kilépési nyilatkozatát sem látta.

Emellett többször elmondták, hogy a párt elindult, jól megy, jól halad...  És mi az eredmény? Nincs eredmény. Ne felejtsük el, hogy, a néppárt nem mozdult el a 0,6, 0,7 százalékost támogatottságról, bár ők azt mondják, hogy nem így van. A néppártot nem mérik a nagy romániai közvélemény-kutatók, viszont számolni tudunk: a magyarság aránya 6,5 százalék, az RMDSZ 5,1-5,2 százalékon van, egy egyszerű kivonással megkapjuk, hogy marad mára 1,3-1,4 százalék. Ez kétfelé oszlik, hiszen a Magyar Polgári Párt is kapott szavazatokat, marad tehát 0,7 vagy 0,8 százalék. Már a parlamenti választásoknál az alternatív küszöb, a 6-3 eléréshez is kevés esélyünk volt, ehhez majdnem két százalékos támogatottságot kellett volna elérni. De ez is messze van a 0,7-től, a háromszorosa kellett volna. Az EMNP támogatottsága azóta sem változott. Ne felejtsük el, hogy a néppártnak már a háttértámogatása sincs teljesen meg. Jönnek a magyarországi választások, a Fidesz látja, hogy nem nagyon mozdult az EMNP. Nem fogja ugyanúgy támogatni, Orbán Viktoréknak szavazatokra van szükségük. És akkor kit támogatnak? A legerősebb pártot, az RMDSZ-t, amely ráadásul úgy nézki, hogy az összefog a Magyar Polgári Párttal. Akkor meg ki marad még a néppárt mellett?

Tehát részben az vezetett a kilépéséhez, hogy nem mozdult el a párt, részben egyesek hozzáállása?

Elsősorban az, hogy nem mozdult el a néppárt a holtpontról, nincsen támogatottsága. Tőkés László ugyan hivatalosan nincs az EMNP-ben, de nyilvánvaló, hogy szimbólum és vezéralak, ő az, aki létrehozta a néppártot, ám ő erkölcsileg mar igencsak hiteltelen. Közismert dolgokról beszélek, csak sokan nem tudják.  Közelednek az európai parlamenti választások, és ne feledjük, Tőkés László 62 éves. A nyugdíjkorhatárt felvitték Romániában 63 évre, tehát jövőre nyugdíjba megy. Nem mindegy, hogy honnan megy nyugdíjba, és utána átengedné-e a helyét másnak. Most kérdés, hogy ő hogyan indul az EP-választásokon. A néppárt színeiben abszolút esélytelen, már a kétszázezer aláírást is felejtsük el, nem is beszélve az öt százalékos küszöbről. Ha egyéni jelöltként indul, még a százezer aláírás is nehezen jönne össze. Amikor függetlenként indult, még eléggé népszerű volt, 2009-ben pedig az RDMSZ színeiben jutott be. Ezt úgy hálálta meg, hogy utána rögtön létrehozta a néppártot az RMDSZ ellenében, amit maffiapártnak nevezett. A párt vezetőségében pedig vannak nem igazan oda illő személyek. Alapító tagok lépnek ki, és bár tagadják, de még elég sokan gondolkoznak ezen.

Próbálták visszatartani, meggyőzni arról, hogy ne lépjen ki?

Nem volt idejük, nem engedtem. Én úgy léptem ki, hogy a Facebookon bejelentettem, tehát nem volt idejük győzködni. Rövid nyilatkozatom volt arról, hogy személyes okok miatt lépek ki, erre reagáltak nem is annyira a volt párttársak, mint bizonyos újságok, akik a miértre kerestek választ. Egy interjúban megmagyaráztam az okokat, és erre már reagáltak a néppártnál, mivel kimondtam bizonyos dolgokat. Ott vannak komoly emberek is, akiket sajnos komolytalan emberek befolyásolnak.

Többeknél látjuk azt, hogy kilépnek a  néppártból és átigazolnak az RMDSZ-be, Ön nem így tett…

Ez nem így működik, hogy egyik pártból kilépek, a másikba meg be. Egyelőre a romániai magyar pártpolitikától távol tartom magam, az európai parlamenti választásokig mindenképpen. Utána meglátjuk, mi lesz. Már elkezdték a kampányt, sajnos ez nagyon durva lesz, pedig ennek nincs akkora jelentősége. Tudjuk, hogy az önkormányzati választásokra a szavazók hatvan százaléka megy el, a parlamenti választásokra 45-50 százaléka, az európai parlamenti választásokra mintegy harminc százalékuk szokott elmenni.

Egy hónap telt el a kilépése óta. Nem bánta meg?

Semmiképpen sem, mert igaz, hogy rövid idő telt el azóta, de továbbra sem látok változást. Az elsők között voltam, akik kiléptek, de úgy látom, követnek még elegen: nem azért, mert én kiléptem, de mások is látnak bizonyos dolgokat, amit sajnos a vezetők nem látnak, vagy nem akarnak látni. Mert aki objektíven és elfogulatlanul látja a történéseket, az rájön, hogy miért nem működnek a dolgok.

 








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X