Az MPP még keresi a jelöltjét az RMDSZ EP-listájára


-A A+

A Magyar Polgári Párt (MPP) továbbra is igényt tart az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelölt-listájának harmadik helyére, ám a jelölttel még nem rukkolt elő. A két szervezet vezetői csütörtök délután Marosvásárhelyen egyeztettek újból az együttműködésről.

Az RMDSZ főtitkára, Kovács Péter a maszol.ro-nak, a találkozón elemezték azt a megállapodás-tervezetet, amelyet az MPP javasolt a legutóbbi tárgyalási fordulón. Tájékoztatása szerint megegyeztek abban, hogy együttműködnek a területiautonómia-tervezet ügyében, és az RMDSZ támogatja az MPP megjelenését nemzetközi szinten. "A polgári párt tagfelvételi kérelmét az Európai Néppártba (EPP) azonban az RMDSZ nem tudja támogatni, mert az EPP nem fogad be parlamenten kívüli alakulatokat" – mgyarázta a politikus. 

A találkozón az MPP továbbra is a harmadik helyet kérte RMDSZ EP-listáján, de nem nevezte meg azt a személyt, akit erre a helyre javasolnak. "Lássuk, hogy kit szeretének jelöltnek, ennek függvényében tudunk majd dönteni" – mondta a főtitkár.

Mint ismert, a Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) szombaton kellett volna véglegesítenie az RMDSZ EP-listáját. Kovács Péter elmondta, a testület elé terjesztendő határozattervezet szerint az SZKT megerősítené a SZÁT múlt szomati döntését az EP-listáról, ugyanakkor felhatalmazza a szövetségi elnököt arra, hogy további tárgyalásokat folytasson az MPP-vel a lista esetleges bővüléséről.

Biró: elvi kérdés a harmadik hely

Az MPP elnöke, Biró Zsolt lapunknak megerősítette: az RMDSZ-től ezúttal is a harmadik helyet kérték, de nem hangzottak el nevek. "Előbb azt szeretnénk, hogy a harmadik helyről elvi döntés szülessék. A negyedik helynek már csak akkora jelentősége lehet, mint a harmincadiknak" – jegyezte meg a politikus arra utalva, hogy az RMDSZ EP-listájának harmadik helye matematikailag mandátumot jelenthet, a negyediktől lefele azonban már nem.

Biró elmondta, az MPP továbbra is egy párton kívüli, köztiszteletben álló személyben gondolkodik. Értésünkre adta, hogy több potenciális jelöltet is megkerestek eddig, nevüket azonban addig nem hozzák nyilvánosságra, amíg választ nem kapnak tőlük a felkérésre. 

"Közeledtek az álláspontjaink" – értékelte a csütörtöki találkozót Biró. A politikus azt nem tudta megmondani, hogy mikor ülnek ismét tárgyalóasztalhoz a felek. Emlékeztetett arra, hogy az EP-jelöltek listáját március 27-ig kell leadniuk a pártoknak, ezért szerinte legkésőbb március második felében egyezségre kellene jutniuk az RMDSZ-szel a jelöltjük ügyében. 

 








EZT OLVASTA MÁR?

X