Kihirdette Băsescu a külföldiek földvásárlását szabályozó törvényt


-A A+

Kihirdette Traian Băsescu román államfő azt a törvényt, amely elővásárlási jogokkal nehezíti meg a román termőföld külföldi tulajdonba kerülését. A jogszabály módosítja a 2001-ben elfogadott 268-as számú földtörvényt. A román kormány kezdeményezésére a parlament azért módosította ezt a jogszabályt, mert január 1-jétől megszűnt a külföldi magánszemélyek földvásárlását megakadályozó moratórium.

Băsescu javaslatára a jogszabályba bekerült az a kölcsönösségi elv is, miszerint az Európai Unió más tagállamainak állampolgárai csak annyi földet vásárolhatnak Romániában, amennyit az ő országukban megvásárolhat egy román állampolgár is.

A jogszabálynak már január 1-jétől hatályba kellett volna lépnie, de Băsescu visszaküldte a parlamentnek, és több észrevételt fogalmazott meg. Ezek között szerepelt az említett kölcsönösségi elv. Az államfő javaslatainak egy részét a bukaresti parlament elfogadta, és előbb a szenátus, majd február 18-án a képviselőház is megszavazta a törvényt. A jogszabályt a kihirdetés után közzéteszik a közlönyben, ettől kezdve válik hatályossá.

A törvény elővásárlási jogot biztosít egy földterület társtulajdonosainak, bérlőinek, a szomszédos telkek tulajdonosainak, az adott településen lakó gazdáknak és az államnak. Az átdolgozott törvényszövegbe az is bekerült, hogy az országhatár menti 30 kilométeres sávban található földterületeket csak a védelmi minisztérium jóváhagyásával lehet eladni.
EZT OLVASTA MÁR?

X