Băsescu a kormány és az IMF adópolitikáját bírálta


-A A+

Elhibázottnak nevezte Traian Băsescu államfő kedden a szociáldemokrata Victor Ponta vezette román kormány költségvetési- és adópolitikáját, amelyért az országnak készenléti hitelkeretet biztosító Nemzetközi Valutaalapot (IMF) is felelőssé tette.

Az elnök ismételten bírálta az üzemanyagok jövedéki adójának április elsején hatályba lépett, literenként hét eurócentes emelését, amely szerinte elsősorban a lakosságot és kisvállalkozókat sújtja, és visszaveti a gazdasági növekedést.

Băsescu kifejtette: tavaly a kiugróan magas, 3,5 százalékos gazdasági növekedés közepette mindössze hét milliárd lejjel összesen 200 milliárd lejre növekedett a román költségvetés bevétele, ehhez képest a Ponta kabinet idén 17 milliárd lejjel magasabb bevétellel számol, ami szerinte irreális.

Rámutatott, a Ponta kormány 35-féle új adónemet vezetett be, a költségvetési bevételek az év első három hónapjában mégis elmaradtak a tervezettől. Băsescu szerint tévedés az adóterhek növelése, mert az nem hoz többletbevételt az államkasszába, viszont megnyomorítja a gazdaságot és elrontja a nagy áldozatok árán helyreállított költségvetési egyensúlyt. Az államfő úgy vélekedett: az IMF által jóváhagyott költségvetési- és adópolitika rossz, és Románia ezzel eljátssza a gazdasági fellendülés esélyét.

Az államfő szerint a kormánynak az európai uniós támogatások jobb kihasználására és az indokolatlan kiadások lefaragására alapozva kellene jobb költségvetést kialakítania. Victor Ponta miniszterelnök korábban leszögezte: az üzemanyagra pótlólagosan kivetett jövedéki adót autópálya-építésre akarja fordítani, és azzal érvelt, hogy az áldozatvállalás hosszú távon majd megtérül az olcsóbb és biztonságosabb közlekedésben.

 








EZT OLVASTA MÁR?

X