Alkotmánybíróság: a szenátus elnöke maradhat Crin Antonescu


-A A+

Elutasította az alkotmánybíróság az ellenzéki Demokrata Liberális Párt (PDL) óvását, amely megtámadta Vasile Blaga volt felsőházi elnök eltávolítását tisztségéből, így helyén maradhat Crin Antonescu jelenlegi szenátusi elnök.

crin-antonescuA taláros testtület alkotmánybíróság csütörtökön hozta meg a döntést, így Blaga nem térhet vissza a szenátus élére.

Blagát július elején váltotta le a Szociál-liberális Szövetség (USL) által ellenőrzött parlamenti többség, amely három nappal később felfüggesztette tisztségéből Traian Basescu államfőt. Ezt követően az államelnök posztját ideiglenesen Antonescu foglalhatta el, mert a szenátus elnöke a második legfontosabb közméltóság, aki adott esetben helyettesítheti az elnököt.

Blaga a csütörtöki döntést követően megismételte, hogy az ügyében benyújtott óvással azt akarták tisztázni, hogy érvényes-e a szenátus házszabályának az az előírása, amely szerint a házelnököt csak az a frakció hívhatja vissza, amely jelölte őt a funkció betöltésére. A politikus szerint így tisztázódott egy fontos politikai játékszabály, és ezek után senki sem vádolhatja azzal az alkotmánybíróságot, hogy Basescu- és PDL-párti.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X