EU-csúcs: ismét az államfőnek adott igazat az alkotmánybíróság


-A A+

Nincs semmilyen alkotmányos jellegű konfliktus az elnöki hivatal és a kormány között abban a tekintetben, hogy az államfő vagy a miniszterelnök képviselje Romániát az EU-csúcson; a képviselet joga az államfőé – döntött szerdán az alkotmánybíróság.

A kérdés tisztázásra a kormányfő kérte fel korábban a taláros testületet. Victor Ponta kifogásolta, hogy a június 26-i EU-csúcson az államfő vett részt, holott az értekezlet napirendjén olyan témák szerepeltek, amelyek szerinte kizárólag a kormány hatáskörébe tartoznak.

Az alkotmánybíróság már másodszor döntött az államfő javára ebben a kérdésben. Két évvel ezelőtt Traian Băsescu panaszolta be Victor Pontát a taláros testületnél, mert a miniszterelnök kizárta őt az EU-csúcsra utazó román küldöttségből. A külügy olyan listát küldött Brüsszelbe, amelyről hiányzott Băsescu neve. E lista szerint a román küldöttséget Ponta vezette volna.

Akkor a bírák megállapították, hogy az államfő kizárásával alkotmányos természetű jogi konfliktus keletkezett a kormány és az államfő között, majd leszögezte, hogy az alkotmány szerint az államfő képviselheti Romániát az EU-csúcson. Megjegyzték, hogy az államfő átadhatja ezt a hatáskörét a miniszterelnöknek, ha akarja.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X