Augusztus elsejétől már nem miniszter Kelemen Hunor


-A A+

Augusztus elsejei hatállyal mond le kormányfőhelyettesi és kulturális miniszteri tisztségéről Kelemen Hunor.

Ezt az RMDSZ elnöke hétfőn közölte Victor Pontával. Kelemen Hunor egyelőre nem nevezte meg utódját a miniszterelnökkel tartott találkozóján – írta kormányzati forrásokra hivatkozva a Mediafax. A hírt utóbb megerősítette a magyar politikus is. A kormányfővel folytatott hétfői megbeszéléssel kapcsolatban Kelemen elmondta, hogy az RMDSZ elnökeként a kormánytisztségekből való távozása után is részt vesz a kormánykoalíció politikai egyeztetésein, Borbély László politikai alelnök, Markó Béla szenátusi és Máté András képviselőházi frakcióvezetővel közösen. 

A szövetségi elnök pénteken jelentette be, hogy visszalép kormányfőhelyettesi és kulturális miniszteri. A Szövetségi Állandó Tanács (SZÁT) ugyanaznap döntött az RMDSZ kormányon maradásáról. Kelemen Hunor lemondásának előzménye, hogy a román külügy révén Románia is kérte belépését abba a luxemburgi perbe, amelyet a Minority SafePack nevű kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezés beterjesztői indítottak a kezdeményezés bejegyzését elutasító Európai Bizottság ellen az Európai Unió bíróságán. Bukarest Brüsszel pártjára állt ebben a perben, és ezzel gyakorlatilag a kormányban részt vevő RMDSZ-szel szemben foglalt állást.

Kelemen Hunor így sajátos helyzetbe került: a kezdeményezők polgári bizottságának az egyik alelnökeként a luxemburgi bíróságon zajló per egyik felpereséből a román kormány miniszterelnök-helyetteseként alperes is lett. Ezt a helyzetet a politikus „tudathasadásos állapotnak” tartotta, s ezt feloldani csak lemondással tudta.

A maszol.ro úgy tudja, a SZÁT tagjai pénteken felkérték Kelemen Hunort, hogy legyen az RMDSZ államfőjelöltje. Forrásaink szerint a szövetségi elnök nem adott egyértelmű választ, ám hajlik az igenre. A SZÁT e heti csütörtöki ülésén nevesíti az RMDSZ államfőjelöltjét és várhatóan Kelemen Hunor utódjáról is dönt.








EZT OLVASTA MÁR?

X