Az EU „nagyágyúi" az EPP kongresszusán


-A A+

Az Európai Néppárt (EPP) bukaresti kongresszusán az esti órákban felszólaltak az EU legfontosabb döntéshozói, Angela Merkel német kancellár és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke is. Mindketten arra hívták fel a figyelmet, milyen veszélyekkel fenyegeti Európát a politikusok populizmusa.

Merkel: Băsescu nem félt országa jövőjére gondolni

Beszédében Angela Merkel nyíltan kampányolt az államfő és kongresszus egyik házigazdája, a Traian Băsescuhoz közel álló Demokrata Liberális Párt mellett. A kancellár üdvözölte a költségvetési hiányt célzó görög, portugál és spanyol intézkedéseket, majd a romániai megszorításokra utalva kijelentette: „Románia elnöke soha sem félt országa érdekeit szem előtt tartani, akkor sem, amikor ez népszerűtlen intézkedésekkel járt" – mondta a német politikus.merkel

Merkel a néppárti küldötteknek a befektetések és munkahelyteremtés fontosságát hangsúlyozta. Az egyik legfontosabb európai értéknek a szólásszabadságot nevezte. Emlékeztetett arra, hogy athéni látogatásakor hatalmas ellenszenvvel, utcai tömegdemonstrációkkal fogadták őt a görögök. „Az európai demokrácia azt jelenti, hogy a tüntetőknek nem kellett a börtöntől tartaniuk, mert az utcán adtak hangot elégedetlenségüknek" – jelentette ki.

A kancellár az EPP egyik legfontosabb célkitűzésének a páneurópai pártszövetség hitelének visszaszerzését tartja. Ezt a célt szerinte akkor lehet elérni, ha sikerül a szociális piacgazdaság megteremtésével európai polgárok jólétét biztosítani. „A jóléthez pedig gazdasági növekedésre van szükség. A növekedést azonban nem lehet EU-direktívákkal elérni. Ehhez ügyes vállalkozókra, a befektetések szabadságára van szükség" – vázolta vízióját az EU jövőjéről Merkel.

Barroso mélyebb integrációt szeretne

José Manuel Barroso szerint Európának mélyebb integrációra van szüksége a közös gazdasági és adópolitika megvalósításához. Ez szerinte a válság leküzdésének egyetlen eszköze is. Hangsúlyozta, hogy az euróövezetnek nem szabad új falakat emelni a kontinensen.barroso

Az Európai Bizottság elnöke arra figyelmeztette az EU-tagállamait, hogy a hitelezésre alapuló gazdasági modell ideje lejárt. „Legyünk őszinték magunkhoz: az eddig gazdasági növekedés fenntarthatatlan volt, mert a közpénzek felelőtlen elköltésén és a mesterséges hiteleken alapult" – jelentette ki.

Barroso szerint Európának szolidaritásra és fegyelemre van szüksége. Úgy fogalmazott: az EU-nak akkor van jövője, ha a tagállamokban elmélyülnek a demokratikus értékrendek. „Ez az egyetlen útja annak, hogy elkerüljük a kontinens szétszakadását, a konfrontációt" – mondta az Európai Bizottság elnöke.

A kongresszuson felszólalt a román államfő is, aki a nap folyamán megbeszélést folytatott Merkellel és Barrosóval is. Traian Băsescu „a még több Európa" szükségességéről beszélt. Szólt arról, hogy szerinte az Európai Egyesült Államok jelentik a megoldást a kontinens jelenlegi problémáira. Fontosnak nevezte, hogy az EU tagállamainak munkatörvénykönyveit egységesítsék.base masolat

Ismét elnökké választották Martenst

A kongresszus első napjának végén a küldöttek újabb három évre Wilfried Martenst választották az Európai Néppárt elnökévé.

Wilfried Martens húsz éve áll az EPP élén, a bukaresti kongresszuson nem volt kihívója. A politikus beszédében úgy vélekedett, hogy Európa kihívásai számára a megoldást a mélyebb politikai és gazdasági integráció jelenti, az aktuális problémákra adandó válasz pedig az, hogy nagyobb mértékben van szükségünk Európára, mint eddig.martens

Utalva a román belpolitikában Traian Basescu államfő felfüggesztése kapcsán lezajlott politikai vitákra, hangsúlyozta: az Európai Néppárt nem tűri a demokratikus értékek és szabványok, valamint a jogállam elleni támadásokat, és valamennyi román politikusnak tisztelnie kell ezeket az értékeket.

Martens kifejezte meggyőződését, hogy a 73 európai konzervatív, kereszténydemokrata és néppártot tömörítő ernyőszervezet megnyeri a 2014-es európai parlamenti választásokat, ahogy ez már három ízben megtörtént az elmúlt húsz évben.

A tisztségébe újraválasztott EPP elnök ismét Antonio López-Istúrizt javasolta a főtitkári tisztségre. Az EPP alelnökeit és főtitkárát csütörtökön választja meg a kongresszus.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X