Romániában hiúsítottak már meg terrortámadásokat


-A A+

A nemzetbiztonsági szerveknek több terrortámadást is sikerült meghiúsítania Románia területén – jelentette ki hétfőn egy interjúban a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) igazgatója. George Maior szerint a lakosságot nem fenyegeti közvetlen veszély.

Maior igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy voltak-e már próbálkozások terrormerényletek végrehajtására Romániában. A SRI igazgatója nem közölt ezekről részleteket. „Nekünk a megelőzés a fő feladatunk, és teljesítettük a küldetésünket” – jelentette ki a ziare.com-nak. A megelőző intézkedések között a nemkívánatos személyek kiutasítását, határon történő feltartóztatását említette.

Maior ugyanakkor biztos abban, hogy a párizsihoz hasonló terrortámadások lesznek még Európában. Szerinte a jelenleg a Közel-Keleten harcoló több száz európai hazatérése közvetlen veszélyt jelent a kontinens államainak biztonságára.

„Sajnos egyet kell értenem a brit titkosszolgálat, az MI5 vezetőjének, Andrew Parkernek a szavaival: lesznek még terrormerényletek Európában. Résen kell lennünk” – fogalmazott.

Maior elmondta: a Párizsban történteket követően a román hatóságok is hoztak néhány intézkedést az esetleges romániai merényletek megelőzésére. Így például megerősítették néhány potenciális célpont védelmét, szigorították a határellenőrzést. Az ország terrorkészültségi szintjét azonban nem emelték.

Azért nem – hangsúlyozta a SRI igazgatója –, mert Romániát jelenleg nem fenyegeti közvetlen terrorveszély. „A lakosságnak meg kell értenie, hogy mindent megteszünk az ilyen típusú veszélyek elhárításáért, a jelenlegi készültségi szint megőrzéséért” – fogalmazott Maior.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X