Németország katonákat küldene a NATO bukaresti vezénylési központjaiba


-A A+

Németország készen áll arra, hogy a Bukarestben szerveződő  NATO-vezénylési központok működésének segítése céljából katonákat küldjön a fővárosba - közölte Ursula von der Leyen német védelmi miniszter csütörtökön román kollégájával, Mircea Dușával közösen tartott bukaresti sajtóértekezletén.

Von der Layen elismeréssel beszélt arról, hogy Románia gyorsan életbe léptette a tavalyi walesi NATO-csúcs határozatait, ugyanakkor komoly aggodalmát fejezte ki "az orosz politika ukrajnai következményei" miatt.

A német politikus leszögezte: Ukrajnának önállóan kell jövőjéről döntenie, az Európai Uniónak és a NATO-nak pedig a közösen elhatározott intézkedések gyors és határozott végrehajtásával kell demonstrálnia egységét.

Mircea Dușă elmondta, hogy a német partnerrel folytatott megbeszélésen az ukrán válság mellett Moldova és Grúzia helyzetét is felvetette, és hangsúlyozta, hogy Románia támogatja euroatlanti integrációjukat.

A NATO keleti szárnya megerősítésének módját firtató kérdésekre a román védelmi miniszter kifejtette: a román légierő a nap 24 órájában járőröző gépeit júniusban az itt gyakorlatozó portugál F-16-os harci gépek segítik, és egy AWACS felderítő gép is szinte naponta jelen van román légtérben.

A német védelmi miniszter Klaus Johannis államfővel és Victor Ponta miniszterelnökkel is tárgyalt Bukarestben.

A NATO tavalyi csúcsértekezletén Oroszország "agresszív" lépéseire válaszolva döntött arról, hogy Románia, Lengyelország, Bulgária és a három balti ország területén vezénylési központokat (úgynevezett integrációs egységeket- NFIU) hoz létre a gyorsreagálású NATO-erők számára. A román államfő májusban kérte a parlament hozzájárulását a Bukarestben kialakítandó integrációs egység, valamint a szintén Bukarestbe telepítendő hadosztály szintű nemzetközi vezénylési központ (MND-SE HQ) befogadásához.








EZT OLVASTA MÁR?

X