Bocék nem engedélyezték az autonómiás molinó kihelyezését


-A A+

A kolozsvári polgármesteri hivatal nem engedélyezte olyan molinó kihelyezését a város határába, amelyen románul, magyarul és németül áll az Autonómiát Erdélynek! felirat – közölte szerdán az MTI-vel Fancsali Ernő, Erdély autonómiájáért küzdő civil aktivista.

Az aktivista egy hónappal ezelőtt indított adománygyűjtést azért, hogy fizetett hirdetésben óriásplakátokon jelenítsék meg Erdély autonómiájának az igényét. Fancsali Ernő elmondta, hogy felhívására annyi adomány érkezett, amennyi egy molinó elkészítésére, és egy – Kolozsvár nagyváradi bejáratánál levő – hirdetőtábla egyhavi bérlésére elegendő.

Amint elmondta, a hirdetőtáblát üzemeltető reklámcég azt kérte, hogy a plakát arculatát előzetesen engedélyeztesse a kolozsvári polgármesteri hivatallal. A hivatal pénteken kézbesített válaszában elutasította a tábla jóváhagyását, és azt is közölte, hogy a hivatal nem ért egyet a plakát „alkotmányellenes és provokatív” üzenetével.

„Azt szerettem volna, hogy ha már negatív válasz jött, legyen benne, hogy alkotmányellenes, és ezt megtámadva a bíróságon az alkotmánybíróság mondja ki, hogy az autonómia követelése alkotmányellenes-e vagy nem” – magyarázta az aktivista, aki civilként indította el az ügyet, ám közben az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) kolozsvári szervezete elnökévé választották.

Fancsali Ernő szerdán nyílt levéllel fordult Kolozsvár elöljáróihoz, melyben arra szólította fel őket, hogy hagyjanak fel a kettős mérce alkalmazásával. „Nem az Önök tiszte eldönteni, hogy alkotmányellenes-e vagy sem az autonómia. Ha mégis, akkor egyformán kellene elbánni a monarchista megmozdulásokkal, de a Besszarábia Romániához való csatolását követelőkkel is!” – fogalmazott az aktivista, aki a Szatmár megyei törvényszéknek arra az ítéletére is hivatkozott, mely szerint jogszerű az autonómia intézményének népszerűsítése.

Az aktivista azt is felrótta a kolozsvári városvezetőknek, hogy nem pártolják, sőt gáncsolják az erdélyiség gondolatát, és azon dolgoznak, hogy továbbra is Bukarestből igazgassák Erdélyt.

Az alábbiakban Fancsali Ernő levelének teljes szövege olvasható (forrás: erdelyiautonomia.com):

Tisztelt Polgármester úr,

alpolgármester asszony, alpolgármester úr,

önkormányzati testület.

Nem ért váratlanul, hogy elutasításra talált az autonomista óriásplakát felállítására vonatkozó kérésem. Nem is fordultam volna önökhöz, ha a hirdető cég, nem kérte volna az önkormányzat hozzájárulását a szerintük is kényes üzenethez. Így muszáj volt leadnom kérésemet, amit sajnos szándékosan félreértelmeztek, és amolyan felemás választ adtak. Ez esetben tárgytalan adminisztratív egyveleg végére odabiggyesztették, hogy hát az üzenet provokatív és alkotmányellenes.

Tehát, Önök szerint alkotmányellenes, az is, hogy az országban működik az önkormányzatiság?Tehát Önök szerint alkotmányellenes három nyelven – román, magyar és német – népszerűsíteni az erdélyiséget, és Erdély autonómiáját! Azt szeretnék, hogy továbbra is Bukarestből igazgassanak minket?

Véleményem szerint nem az Önök tiszte eldönteni, hogy alkotmányellenes-e vagy sem az autonómia. Ha mégis, akkor egyformán kellene elbánni a monarchista megmozdulásokkal, de a Besszarábia Romániához való csatolást követelőkkel is! Kérem hagyjanak fel a kettős mércével, annál is inkább, mert a szatmári bíróság friss ítélete szerint az autonómia intézményének népszerűsítése  teljesen jogszerű.

Emellett a szólás és véleményszabadságot is csorbítja az önök álláspontja. Azt gondolom, hogy ebben a kérdésben az alkotmánybíróságnak kell kimondania a végső ítéletet, ezért mindent megfogok tenni, hogy bíróságon mondassék ki egyszer s végérvényesen, hogy az önrendelkezés követelése nem alkotmányellenes, sőt egy olyan demokratikus gyakorlat, ami Európa civilizáltabb felén bevett intézmény. Az Önök maradi, központosító gondolkodása miatt késik az ország Európához való felzárkózása.

Felkérem Önöket, hogy hagyják abba a társadalom félreinformálását és a törvények félremagyarázását. Az Önök feladata elsősorban nem a jogértelmezés, hanem a törvények betartása. Végezetül, mint kolozsvári önkormányzati elöljárók az Önök kötelessége is lenne az erdélyiség gondolatának erősítése és támogatása, nem pedig annak gáncsolása.

Üdvözlettel,

Fancsali Ernő








EZT OLVASTA MÁR?

X