„A román külügy árt az autonómiastatútumnak”


-A A+

Bonyolítja a székelyföldi autonómiastatútum benyújtását a parlamentbe, hogy a román külügy azt a hamis képet próbálja kelteni, a székelyek ezen törekvése orosz befolyás alatt történik - vélik RMDSZ-politikusok.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, az RMDSZ-MPP autonómia-munkabizottságának tagja, Antal Árpád sajtótájékoztatóján elmondta: a román külügy a nyugati partnerek fele a „Putyin-Orbán-székelyek” hamis képletet terjeszti. A képlet így néz ki: Orbán Viktor magyar miniszterelnök jó viszonyban van Vlagyimir Putyin orosz államfővel, a székelyek pedig jó kapcsolatot ápolnak Orbán Viktorral, tehát a székelyek azt teszik, amit Putyin mond.

Ezt a feltételezést Antal Árpád határozottan visszautasítja, és rámutatott, valójában nem a székelyek teszik azt, amit Orbán Viktor mond, hanem a magyar miniszterelnök támogatja az autonómiatörekvéseket, hiszen az erdélyi magyarság azt várja el, hogy álljon ki mellettük.

Antal Árpád magyarázata szerint elsősorban azért fontos, hogy végleges formát öltsön az autonómiatervezet, és hogy azt több nyelvre lefordítsák, mert kell lennie egy olyan dokumentumnak, amely mindenki számára világossá teszi, mit akar a magyar közösség.

A sepsiszentgyörgyi elöljáró úgy véli, mérföldkő lehet a statútum benyújtása a parlamentbe, hiszen az azt jelenti, hogy fel is vállalják a követeléseket. A jelenlegi geopolitikai kontextus viszont bonyolítja a tervezet benyújtását, hiszen érdekeinket akkor tudjuk érvényesíteni, ha a nyugati partnerek ebben támogatják a magyar közösséget – fejtegette Antal Árpád.

Hasonlóan nyilatkozott Sepsiszentgyörgyön Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke is. Rámutatott, az autonómiastatútum kapcsán korábban is világossá tették, hogy az nem fér bele a jelenlegi alkotmány kereteibe, de világosan felvázolja a magyar közösség igényeit.

A parlamentbe való szeptemberi benyújtás kapcsán a szövetségi elnök elmondta: egyelőre nyitott kérdés, erről a nyár folyamán egyeztetnek az MPP-s partnereikkel is. Amennyiben a politikai kontextus lehetővé teszi, a tervezetet benyújthatja a szövetségi elnök, vagy akár a székelyföldi RMDSZ politikusok is, de ezt akkor lehet megtenni, ha elkerülhető, hogy egyesek orosz befolyásoltság hamis képét keltsék az ügy kapcsán.








EZT OLVASTA MÁR?

X