„Két mondatban” elintézte a prefektus a himnuszéneklés ügyét


-A A+

Semmitmondó levélben válaszolt a háromszéki prefektus azoknak a polgároknak, akik számon kérték rajta a magyar himnusz üldözését.

Mint arról beszámoltunk, a háromszéki magyar politikai szervezetek felkérésére közel 1500 polgár fordult magyar nyelvű beadvánnyal Sebastian Cucu Kovászna megyei kormánymegbízotthoz, amelyben arra kérik, magyarázza meg, miért fellebbezett a himnuszéneklési per ügyében.

Az első beadványokra a 30 napos határidő lejárta előtt kapták meg az egyébként semmitmondó, és felvilágosítást nem nyújtó, román nyelvű választ az érintettek. Levelében Sebastian Cucu egyrészt rámutat, hogy a himnuszéneklésért 5000 lejre bírságolt Magyar Polgári Párt (MPP) alapfokon megnyerte a pert, és a bíróság alaptalannak találta a büntetést. Hozzáteszi, hogy a prefektúra a polgári perrendtartás 466-os cikkelye alapján fellebbezte meg a bíróság alapfokú döntését, és az óvás okairól részletesen tájékoztatták a felperes MPP-t.

„Semmitmondó” a válasz

A polgári párt háromszéki elnöke, Kulcsár Terza József elmondta, hogy maga is pénteken kapta meg a kormánymegbízott válaszát, és felháborítónak tartja, hogy Sebastian Cucu két mondatban elintézte az ügyet. A politikus szerint a prefektus semmibe veszi a magyar közösséget. Rámutatott, hogy a prefektusnak 1500-an írtak számon kérő levelet, és nincs ahonnan tudniuk, hogy mi áll a fellebbezés indoklásában.

Az RMDSZ háromszéki elnöke Tamás Sándor lapunknak elmondta: maga is látta már a válaszlevelet, amit semmitmondónak tart. Szavai szerint nem voltak illúzió azzal kapcsolatban, hogy a számon kérő levelektől megváltozna a Kovászna Megyei Kormányhivatal vagy a bukaresti mentalitás Székelyföldet illetően.

Mint ismeretes a prefektúra 5000 lejes pénzbírságot rótt ki az MPP-re, mivel nyilvánosan énekelték a magyar himnuszt. A polgári párt bíróságon támadta meg a büntetést, amelyet alapfokon jogtalannak ítélt meg a bíróság. E döntés ellen fellebbezett a Sebastian Cucu prefektus. A himnuszperben a következő tárgyalást a törvényszék szeptember 15-re tűzte ki.







EZT OLVASTA MÁR?

X