Támogatásáról biztosította Victor Pontát a kormánykoalíció


-A A+

Pártja és a kormánykoalíciót alkotó alakulatok is támogatásáról biztosították hétfőn a miniszterelnököt annak ellenére, hogy Victor Ponta ellen bűnvádi per zajlik. Ezzel eldőlni látszik a liberális bizalmatlansági indítvány sorsa.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetősége hétfői ülésén egyhangúlag döntött Victor Ponta támogatásáról. „Folytatjuk a kormányzást és elutasítjuk a bizalmatlansági indítványt” – jelentette ki az ülés után Liviu Dragnea pártelnök.

A PSD vezetőségének tanácskozása után asztalhoz ültek a kormánykoalíciót alkotó pártok elnökei is. Az ülés végén Gabriel Oprea, a Románia Haladásáért Országos Szövetség (PUNR) vezetője támogatásáról biztosította a miniszterelnököt. Ugyanezt tette Călin Popescu Tăriceanu, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke is. (Az RMDSZ álláspontjáról itt olvashat.)

A Nemzeti Liberális Párt hétfő délután nyújtotta be a bizalmatlansági indítványát, amelyet 180 képviselő és szenátor írt alá. A kétoldalas dokumentum lényege, hogy a miniszterelnök bíróság elé állítása az egész országot kompromittálja, ezért Victor Pontának távoznia kell.

A parlament házbizottságai hétfő délután döntenek a bizalmatlansági indítvány vitájának menetrendjéről.








EZT OLVASTA MÁR?

X