Ezrek tüntetnek ismét Bukarestben és más városokban


-A A+

Ismét ezrek vonultak utcára Bukarestben, korrupcióellenes jelszavakat skandálva és előrehozott választásokat követelve. Hírügynökségi jelentések szerint szerda este hét órakor körülbelül hatezer tüntető vonult fel a főváros utcáin. Demonstrációkat tartanak Brassóban, Kolozsváron, Temesváron és más városokban is. FRISSÍTÉS: Bukarestben 30 ezer ember tüntetett a román sajtóbeszámolók szerint.

A szerdai tiltakozó megmozdulások szervezői bejelentették: az elnöki hivatal elé vonulnak „szakértőkből és nem politikusokból álló kormányt” követelve. „Ellenkező esetben a most távozók helyébe rosszabbak jöhetnek. Nincs szükségünk a székükhöz foggal-körömmel ragaszkodó kommunistákra és szekusokra” – olvasható a közösségi oldalakon terjesztett felhívásukban.

Estére szép számban gyűltek össze tüntetők a bukaresti Egyetem téren. "Huszonhat éve felváltva loptok", "Románia sírásói", "Takarodjatok mindnyájan" feliratokat emeltek a magasba. A spontán demonstrációnak nincsenek vezetői, szónokai vagy megfogalmazott politikai programja.

A tömeg egyebek mellett a "Szemétdombra az összes politikussal, becsületes embereket akarunk", "Meg kell érdemeljétek a voksomat", "Nem vásároltok meg két lemondással", "Mi 300-ra, nem 600-ra voksoltunk" jelszavakat skandálta, ez utóbbival a parlament létszámára utalva. Az előző napi tüntetés jelszavai közül szerda este a "Korrupció öl" és a "Korrupció mérgez" szlogent skandálták legtöbbször a tüntetők, akik megbénították a közlekedést a város központjában.

Kedd este Bukarestben megközelítőleg 25 ezer személy vonult utcára a több mint 30 halálos áldozatot követelő tűzvész felelősségét egymásra hárító hatóságok, a kerületi polgármester és a kormány lemondását követelve. A tiltakozásokat követően Victor Ponta miniszterelnök szerdán bejelentette lemondását.

FRISSÍTÉS: A román média helyszíni beszámolói szerint estére 30 ezerre duzzadt a bukaresti tüntetők száma. A kolozsvári demonstrációról készült tudósításunkat itt olvashatja..








EZT OLVASTA MÁR?

X