Minden jel szerint egy fordulóban választunk polgármestert


-A A+

Semmi esélye nincs annak már, hogy módosuljon a szavazás napja előtt a helyhatósági választási törvény – nyilatkozta a Maszolnak Máté András RMDSZ-es frakcióvezető a polgármester-választás kétfordulóssá tételének szükségességéről tartott hétfő délutáni képviselőházi vitanap után.

A politikus elmondta, a vitanapon is megmutatkozott, hogy a parlamenti többségi ellenzi a törvénymódosítást, tehát nem is szavaznák meg ezt a lépést. A törvény márpedig csak parlamenti úton módosítható, mert Dacian Cioloș miniszterelnök hétfőn is jelezte: a kormány nem hajlandó sürgősségi rendelettel vagy parlamenti felelősségvállalással a jogszabályon változtatni.

„Ráadásul a törvénymódosítás alkotmányos aggályokat is felvet. Ketyeg az óra. Hamarosan megszületik a kormányhatározat a helyhatósági választások előkészítéséről, a jelölési határidőkről. Nem lehet már játék közben a szabályokon változtatni” – mondta jogász képviselő.

Lenullázták a már létező tervezetet

A szenátusban már hónapok óta elfogadásra vár egy tervezet a kétfordulós polgármester-választás bevezetéséről. Máté tájékoztatása szerint a választási törvény módosítását szorgalmazó liberálisok abban reménykedtek, hogy ezt a jogszabályt elfogadja a parlament.

Úgy tűnik azonban, hogy ezt a tervezetet végleg „elásták” a felsőházban. A szenátus házbizottsága ugyanis úgy döntött, hogy semmisnek nyilvánítja a jogszabályról készült korábbi szakbizottsági jelentéseket. Arra hivatkoztak, hogy a tervezetet a választási törvényeket kidolgozó parlamenti testületnek kellett volna véleményezni, ehelyett a jogi, illetve és a közigazgatási bizottság véleményezte. Ezért a jogszabály szenátusi vitája gyakorlatilag a nulláról indulna újra.

Cioloș nem módosít törvényt

A hétfő délutáni képviselőházi vitanapot a polgármester-választás kétfordulóssá tételének szükségességéről a Nemzeti Liberális Párt (PNL) kezdeményezte. Meghívták Dacian Cioloșt is, abban a reményben, hogy sikerült meggyőzni a miniszterelnököt a törvénymódosításról. A kormányfő azonban nem változtatott a korábbi álláspontján. Leszögezte, hogy kormánya egyértelmű többségi akarat híján nem vállal szerepet a helyhatósági törvény módosításában.

Parlamenti beszédében Cioloș kizárta azt a lehetőséget, hogy a kormány sürgősségi rendelettel, vagy úgynevezett felelősségvállalással - parlamenti vita nélkül - léptesse hatályba a liberálisok által sürgetett törvénymódosítást.

Cioloș kifejtette: el tudja fogadni azt az érvet, hogy a - tisztségben lévő polgármesterek újraválasztásának kedvező - választási törvény módosítása segítheti a politikustársadalom megújulását, de a politikai döntéseket a parlamentnek kell meghoznia, a kormány legfeljebb felgyorsíthatná a jogalkotási folyamatot. A miniszterelnök szerint azonban ennek nincsenek meg a feltételei, hiszen a múlt héten tartott konzultációkon úgy látta: nem alakult ki meggyőző parlamenti többség a kétfordulós polgármester-választásra való visszatérés mellett.

Kelemen Hunor: meginoghat a demokratikus jogrend

Ismert, az egyfordulós rendszerhez a legtöbb polgármesterrel rendelkező Szociáldemokrata Párt (PSD) ragaszkodik és álláspontja támogatására volt koalíciós partnereit is rávette. A korábbi koalíció mellé állt az ügyben a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is, amely szerint 10-20 százalékkal kevesebb magyar polgármester lesz Erdélyben, ha a törvény lehető teszi, hogy egy második fordulóban a román pártok összefogjanak az első fordulóban élen végző magyar polgármesterjelöltekkel szemben.

A parlamenti vitanapon a PSD, az UNPR és az ALDE felszólalói üdvözölték, a liberálisok értelemszerűen bírálták a miniszterelnök álláspontját. Az RMDSZ álláspontját Kelemen Hunor szövetségi elnök ismertette az ülésen.

„A mi célunk az kellene legyen a közelgő választásokon, hogy minél többen elmenjenek szavazni a legjobb polgármesterjelöltre és a legjobb programra. Azok, akik a törvényt még négy hónappal választások előtt is módosítani akarják, csupán elbizonytalanítják az embereket. Ráadásul ez a szándék ellentmond egy alkotmánybírósági döntésnek is” – idézte a politikus felszólalását az RMDSZ keddi hírlevele.

A szövetségi elnök azt mondta: az RMDSZ egyetért és támogatja a miniszterelnöknek azt a döntését, hogy a kormány ne vállaljon felelősséget és ne foglalja sürgősségi kormányrendeletbe a nemrég megszavazott önkormányzati választási törvény módosítását. „Ilyen intézkedésekre semmi szükség nincs, hiszen tavaly elsöprő többséggel, pontosabban 89 százalékos támogatással fogadta el a parlament az egyfordulós választást. Ezt kellene mindannyian elfogadnunk, ehhez a döntéshez kellene tartanunk magunk” – nyomatékosította felszólalásában az RMDSZ elnöke.

„Évek óta a hazai törvénykezés krónikus betegsége a következetlenség és a kiszámíthatatlanság. A törvények gyakran változnak, szédületes ütemben módosulnak és gyakran szögesen ellentétes irányba. Ez a jelenség egyetlen szakterületet sem kímél. Ezek után ki tekinthetne minket szavahihetőnek vagy komolynak, ha a felsoroltak tudatában is kinek-kinek a politikai érdekei szerint változtatjuk meg a törvényeket” – hangsúlyozta Kelemen Hunor, aki szerint minden ehhez hasonló lépés a demokratikus jogrend alapjait ingatja meg Romániában.

A politikus szerint azoknak, akik a demokratikus elvekre és legitimitásra hivatkozva módosítanák a törvényt, arról is gondoskodniuk kellene, hogy az eljárás erkölcsi alapjai se hiányozzanak. „A játékszabályok közvetlenül játék előtti változtatásának nincs morális alapja” – összegezte Kelemen Hunor.








EZT OLVASTA MÁR?

X