Házkutatást tart a DNA a sepsiszentgyörgyi városházán


-A A+

FRISSÍTÉS: Nem csak a sepsiszentgyörgyi városházán, hanem a polgármester lakásán is házkutatást tartott szerda reggel a korrupcióellenes ügyészség. Antal Árpád a Maszolnak elmondta, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) kötött szerződés érdekli őket, és a Számvevőszék fejelentése alapján járnak el. Az elöljárót délután Bukarestbe viszik kihallgatásra, de – mint mondta – nyugodt szívvel várja a fejleményeket, mert ha az igazság érdekli a DNA-t, akkor nincs mitől tartania. Mutatjuk azt az EBRD-levelet, ami igazolja, hogy a városháza tisztességesen költötte el a pénzt.

Házkutatás tartott szerda délelőtt a korrupcióellenes ügyészség (DNA) a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatalban. Utca- és járdafelújításról, kerékpárút építéséről szóló városházi szerződések érdeklik őket – írta ügyészségi forrásokra hivatkozva az Agerpres.

Az állami hírügynökség úgy tudja, hogy az egymillió eurós kárt okozó feltételezett korrupciós bűncselekmények ügyében zajló vizsgálatok Antal Árpád polgármestert is érintik. A Digi24 televízió szerint az elöljárót hivatali visszaéléssel gyanúsítják, irodáját lepecsételték. A polgármester délelőttre tervezett szokásos sajtótájékoztatóját lemondták.

Szerdai közleményében a DNA is megerősítette, hogy Kovászna és Brassó megyében, illetve Bukarestben összesen tizenhárom helyszínen tartanak házkutatást. Az egyik helyszín egy közintézmény, a többi különböző cégek székháza, illetve magánszemélyek lakása. 

A Számvevőszék tett feljelentést

Antal Árpád Maszolnak elmondta, szerda hajnalban a lakásán is házkutatást tartottak az ügyészek, akik már azt is jelezték, hogy Bukarestbe kell mennie a nap folyamán kihallgatásra. A polgármester tájékoztatása szerint a DNA-t a városházának az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) kötött korábbi szerződését vizsgálják, a Számvevőszék feljelentése alapján.

Antal felidézte: a Számvevőszék már két évvel ezelőtt megvizsgálta ezt a szerződést, amelyet nem értettek meg. „Az Európai Fejlesztési Bank már akkor nyilvánosan állást foglalt, és közölte, hogy minden teljesen szabályos: egy eurócentet sem tudunk elkölteni a tudtuk nélkül. Mivel a Számvevőszék egyszerűen nem találkozott még ilyen szerződéssel, biztos ami biztos alapon feljelentést tettek a DNA-nál" – magyarázta a polgármester.

Antal Árpád kérdésünkre elmondta, nem tart a vizsgálatok következményeitől. „Ha az igazság érdekli az ügyész urakat, akkor nagyon nyugodt vagyok. Ha más szándék vezérli őket, akkor nem tudom mi lesz. Ez hamarosan kiderül” – fogalmazott az elöljáró, aki várhatóan a délután folyamán elmegy az ügyészekkel együtt a DNA bukaresti székhelyére.

Tamás Sándor: tűzbe teszem a kezem Antal Árpádért

Tamás Sándor Kovászna megyei tanácselnök a városháza előtt várakozó újságíróknak elmondta, Antal Árpád tisztességéhez nem fér kétség. „A polgármestert nem csak a sepsiszentgyörgyiek, hanem az egész megye jól ismeri. Mindenki tudja, hogy nem csak ebben az ügyben, hanem az egész mandátuma alatt tisztességesen járt el. Tűzbe tesszük a kezünket érte” – jelentette ki a politikus. A tanácselnök közölte, hogy többedmagával elkíséri Antal Árpádot szerda délután a bukaresti kihallgatásra.

Utóbb a városházi alkalmazottak megmutatták a sajtónak az EBRD-től kapott iratot, amelyben a pénzintézet visszaigazolja, hogy a polgármesteri hivatal a hitelszerződésnek megfelelően költötte el a pénz. Egyébként Romániában a sepsiszentgyörgyi városháza volt az első polgármesteri hivatal, amely hitelszerződést kötött az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal.

A polgármester 15.30 körül hagyta el a városháza épületét és ült be az ügyészek autójába. Előtte Antal Árpád egy bejegyzést tett közzé Facebookon, amelyben azt írja: „Nyugodt vagyok, mert az igazság mindig kiderül.”

 

Nyugodt vagyok, mert az igazság mindig kiderül. A DNA azért vizsgálódik a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatalban,...

Posted by Antal Árpád on Wednesday, February 17, 2016

 








EZT OLVASTA MÁR?

X