Meghosszabbították Beke István és Szőcs Zoltán előzetes letartóztatását


-A A+

A bukaresti táblabíróságon hétfőn délután kihirdetett ítéletében az ügyészség kérésére újabb harminc nappal meghosszabbította Beke István Attila és Szőcs Zoltán előzetes letartóztatását.

A Hatvannégy Vármegyei Ifjúsági Mozgalom két székelyföldi vezetőjének vizsgálati fogsága február 28-án járt volna le. A táblabíróság honlapján közzétett ítélet szerint a gyanúsítottak házi őrizetbe vagy bírósági felügyelet alá helyezésüket kérték. Kérésüket a bírák elutasították, ám mindketten fellebbezhetnek. A tárgyalás tolmács segítségével zajlott.

A HVIM kézdivásárhelyi szervezetének elnökét, Beke Istvánt december elsején, Románia nemzeti ünnepén vette őrizetbe a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT), amely szerint a férfi házi készítésű pokolgépet akart felrobbantani az ünnep alkalmából tartott kézdivásárhelyi rendezvényen.

A DIICOT szerint Beke István a HVIM erdélyi elnökének, Szőcs Zoltánnak a felbujtására hozzá is látott a bomba elkészítéséhez, amihez 400 darab petárdát vásárolt. Szőcs Zoltánt december végén tartóztatták le, miután a téli ünnepekre szabadságot kapott franciaországi munkahelyéről, és hazalátogatott Kézdivásárhelyre.

Az ügyészség a gyanút a HVIM vezetőinek egy október 10-i, a Román Hírszerző Szolgálat által lehallgatott beszélgetésére alapozza. A kézdivásárhelyi férfiak ekkor arról beszélgettek, hogy milyen nagy riadalmat kelthetnének, ha a helyi december 1-jei katonai díszszemlén távvezérlésű szerkezetet robbantanának fel egy utcai szemétgyűjtőben.

A HVIM Erdély a közösségi oldalán korábban közleményben tiltakozott tagjai meghurcolása ellen, és követelte, hogy az ügyészség hozza nyilvánosságra azt a hangfelvételt, amelyen tagjai az állítólagos merényletet eltervezték.








EZT OLVASTA MÁR?

X