Holtverseny miatt később döntenek a nagyváradi RMDSZ tanácsosi jelöltlistájáról


-A A+

Megerősítette Huszár István városi elnök, alpolgármester listavezető helyét és polgármester-jelöltségét kedden a nagyváradi RMDSZ jelöltrangsoroló küldöttgyűlése, a végleges listáról azonban később döntenek, mivel több tanácsosjelölt is azonos számú szavazatot kapott.

A rangsoroló küldöttgyűlésen a hat jelenlegi nagyváradi önkormányzati képviselő, azaz Víg Hajnalka, Kis Gábor, Ritli László Csongor frakcióvezető, Sárközi Zoltán, Szabó József és Huszár István megtartotta tevékenységi beszámolóját. A hozzászólások során Debreczeni Sándor az kérte, hogy az ifjúsági jelöltnek tartsák fenn a lista negyedik helyét, míg Bimbó Szuhai Tibor – a megyei szervezethez hasonlóan – az egyházak képviselőinek kért befutó helyet.

A 63 küldött többsége az elnökség által javasolt szavazási mód mellett döntött, 12 nem és 3 tartózkodás ellenében, így a jelölteket titkos szavazással rangsorolták, oly módon, hogy a listán szereplő nevekből hármat kihúztak.

A tanácsosjelöltek ábécésorrendben mutatkoztak be, így elsőként Borsi Imre Lóránt, a Tulipán-kalákák szervezője, az ifjúsági szervezetet jelöltje kapott szót, majd Hochhauser Ronald muzeográfus, az MTA külső tagja mutatkozott be, őt Kecse Gabriella, a Szacsvay Imre Általános Iskola aligazgatója követte, utána Kecskés Irén, a megyei tanács munkatársa és Partium Rádió igazgatója mutatkozott be.

Kerekes József váradrogériuszi református lelkipásztor következett, aki szintén egyháza számára kért helyet. Mint mondta, benyújtotta ugyan a jelötséghez szükséges iratokat, az esetleges tanácsosi tisztségről eleve lemond annak javára, akit egyháza javasolt. Kirei Melinda fizikus következett, aki jelenleg a családi vállalkozás vezetése mellett a nagyváradi onkológián dolgozik önkéntes fizikusként, majd Kis Gábor, a Szigligeti Színház gazdasági igazgatója, Pető Dalma, a dél-rogériuszi RMDSZ-körzet vezetője Powerpoint-bemutató segítségével beszélt magáról és terveiről, végül Végh Margaréta, a csillagvárosi RMDSZ-körzet tagja, jelenleg Nagyszalontán oktató pedagógus mutatkozott be.

A titkos szavazás alatt megkérdeztük Kerekes Józsefet arról, hogy valójában nem kívánja-e betölteni az önkormányzati képviselői tisztséget. Elmondta, hogy az egyháza képviselőjének szeretett volna befutó helyet, és mivel ezt nem kapták meg, visszalép a jelöltségtől. Borsi Imre Lóránt később, már a szavazatok számának ismeretében jelentette ki, hogy ő is visszalép. Mivel egy küldöttnek el kellett mennie, végül 62-en szavaztak, 59-en érvényesen, az ő voksaik alapján állapították meg, pontosabban szólva nem állapították meg a tanácstagok sorrendjét, mivel többen is azonos számú szavazatot kaptak.

Ami biztos: a listát Huszár István vezeti. Kirei Melinda és Kecse Gabriella 51-51 szavazatot kapott, Pető Dalma, Kecskés Irén és Hochhauser Ronald szintén holtversenyben állt egyenként 41 szavazattal, Kis Gábor 50 voksot, Borsi Imre Loránt 32, Kerekes József 32, Végh Margaréta pedig 16 szavazatot kapott.

A Bihar megyei RMDSZ tanácsosi listájáról hétvégén döntöttek. Ezt Pásztor Sándor volt vízügyi államtitkár vezeti, második a római katolikus egyház képviseletében a jelenleg is tanácsos Szabó István mérnök, harmadik Szoboszlai-Gáspár István mezőtelegdi református lelkipásztor, negyedik Boda Gergely VIDIFISZ-elnök, ötödik Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettes, hatodik a szintén jelenleg is tanácstag Grim András, aki a megei RMDSZ szórványért felelős ügyvezető alelnöke, hetedik Péter I. Zoltán helytörténész, a kilencedik a szintén mandátumát töltő és a roma kisebbséget képviselő Lakatos János. A lista nyolcadik helyét egyelőre nem töltötték be, arról az eddig vetélytársnak vagy ellenfélnek vélt politikai alakulatokkal egyeztetnek majd a nyitás jegyében.







EZT OLVASTA MÁR?

X