Klaus Johannis: nem támogattam Marian Munteanu főpolgármesteri jelölését


-A A+

Az államfő nem javasolta és nem támogatta, hogy Marian Munteanu legyen a Nemzeti Liberális Párt főpolgármester-jelöltje a helyhatósági választásokon – közölte pénteken az elnöki hivatal.

Az állásfoglalással Klaus Johannis cáfolni kívánta a bukaresti sajtóban megjelenteket, miszerint rábólintott a liberálisok döntésére. Ismert, hogy csütörtökön tekintélyes civil szervezetek felhívásban kérték a PNL-t, hogy ne a fasiszta irányultságú eszmékkel szimpatizáló egykori diákvezért jelölje bukaresti főpolgármesternek, mivel ez a lépés szerintük sérti a demokratikus értékeket.

Tény azonban, hogy Klaus Johannist már kedden értesítették döntésükről a PNL vezetői. Ezt a liberálisok egyik társelnöke, Alina Ghorghiu maga nyilatkozta a közszolgálati televíziónak. A politikus azonban hangsúlyozta, hogy a végső döntést a jelölésről a PNL országos politikai bürója hozza meg, és ezt nem befolyásolja az államfő.

Az Elie Wiesel Intézet is aggodalmának adott hangot Munteanu jelölése miatt. Felidézte, hogy a főpolgármester-jelölt egy szerdai interjúban arról beszélt, hogy Romániában aligha van antiszemitizmus, legfennebb xenofóbia. „Mindannyian filoszemiták vagyunk, mert keresztények vagyunk” - jelentette ki Marian Munteanu.

A Nemzeti Liberális Párt közleményben utasította vissza a vádakat. Arra kérte mindazokat, akik szélsőségességgel vádolják Marian Munteanut, hogy bizonyítsák állításaikat. A párt szerint a főpolgármester-jelölt szélsőjobboldali kötődéseiről szóló mítoszt a posztkommunista hatalom terjesztette el 1990-ben, hogy hiteltelenítse az akkori diákvezért.








EZT OLVASTA MÁR?

X