Bukarestben létrehozzák a Külhoni Románok Kongresszusát


-A A+

Hamarosan létrehozzák Bukarestben a Külhoni Románok Kongresszusát, összhangban a más országokban élő román közösségek támogatásáról szóló 2007-es törvénnyel  - jelentette be Titus Corlățean külügyminiszter a külhoni románok fórumán az Agerpres hírügynökség jelentése szerint.

Az új intézmény a parlament mellett működik majd, és a határon túli román közösségek számára biztosít képviseletet. A Külhoni Románok Kongresszusába nemcsak a szomszédos országokban, hanem az emigrációban élő román közösségek is delegálhatnak képviselőket, akár politikai okokból, akár gazdasági megfontolásokból hagyták el az országot. "Az a célkitűzésem, hogy biztosítani tudjuk ezt képviseletet Románia parlamentje mellett" - mondta a román diplomácia vezetője.tius

 Corlățean emlékeztetett arra, hogy a külhoni román közösségek támogatását szabályozó törvény november 30-át, Szent András apostol napját jelölte meg a külhoni románok ünnepeként. A külügyminiszter elismerte, hogy az idén, amikor először volt munkaszüneti nap ez az ünnep, nem szenteltek nagy figyelmet az ünnepnek.

 "Jobban oda kell figyelnünk ezekre a jelképekre. Másrészt a törvény több más előírásának érvényesítésével is adósok vagyunk még, egyebek mellett a Külhoni Románok Kongresszusának megalakításával" - fogalmazott a román külügyminiszter.

A Románia határain kívül élő románok lélekszámát - forrástól függően - hétmillió és tizenötmillió közöttire becsülik. Ebbe kategóriába általában beleértik Moldova Köztársaság román anyanyelvű polgárait is, a balkáni államok vlach lakosságát, az Isztria-félszigeten élő isztrorománokat, valamint etnikumtól függetlenül az összes, Romániából kitelepült személyt.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X