Várhatóan nem lesz magyar alpolgármestere Marosvásárhelynek


-A A+

Nem célja az RMDSZ-nek az alpolgármesteri tisztség megszerzése a román pártokkal folytatott tárgyalásokon. „Irányadónak tartjuk szövetségi elnök álláspontját ebben a kérdésben” – nyilatkozta a Maszolnak hétfőn Brassai Zsombor.

Az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnöke Kelemen Hunor hétvégi nyilatkozatára utalt. A szövetségi elnök az MTI-nek kifejtette, a szövetségnek ellenzéki szerepre kell készülnie Marosvásárhelyen, és nem kell alpolgármesteri tisztséget vállalnia a városban. "Dorin Floreával szemben kell többséget alkotni a városi tanácsban. Ez a többség hozzon majd határozatokat, és a polgármester azokat hajtsa végre" - jelentette ki az elnök.

Brassai elmondta, Kelemen Hunor nyilatkozata teljes mértékben összhangban van azzal az opcióval, amit június 5-én a marosvásárhelyi választók kifejezésre jutattak, hiszen a választásokon résztvevők abszolút többsége a jelenlegi városvezetés leváltása mellett voksolt. Arra a kérdésünkre, hogy ezek szerint nem lesz magyar alpolgármestere a városnak, a szerevzet elnöke azt mondta: bármi elképzelhető, mivel a tárgyalások még nem zárultak le, de „mindenképpen mérvadó Kelemen Hunor álláspontja”.

Megkerestük Peti Andrást, Marosvásárhely jelenlegi, még tisztségben levő RMDSZ-es alpolgármesterét, aki azonban nem kívánt nyilatkozni arról az elképzelésről, hogy ne Dorin Floreának beosztott magyar alpolgármestere a városnak. Szerinte az ő tevékenységének a megítéléséről, illetve minősítéséről is szól ez az elképzelés

Annak ellenére, hogy a román pártok összefogni készülnek az RMDSZ háta mögött, egyértelmű esélyt lát arra Brassai Zsombor, hogy magyar önkormányzati elnöke legyen Maros megyének. Tájékoztatása szerint az egyeztetés erről folyamatban van, de egyelőre nem árult el részleteket. Megerősítette, hogy Péter Ferencet, Szováta volt polgármesterét javasolják megyei tanácselnöknek, aki már polgármesterként bebizonyította rátermettségét és akinek a személyével sokat nyerne a megye.







EZT OLVASTA MÁR?

X