Románia felől kerülnék meg a magyar határra épített kerítést


-A A+

Újabb Szerbia felől érkező határsértő csoportot fogtak el pénteken hajnalban a határrendőrök a szerb-magyar-román hármas határ közelében - közölte honlapján a határrendészet.

Óbéb közelében most 14 szíriai és iráni határsértő - köztük egy kiskorú - próbált illegálisan bejutni Romániába, míg előző éjszaka szintén 14 afgán és egy pakisztáni állampolgárt fogtak el a hatóságok ugyanabban a térségben, ugyanabban az órában.

A határrendészet közölte: a határsértőket átadják a bevándorlási hivatalnak, hogy az lefolytassa a szükséges eljárásokat. A két ország közötti visszafogadási egyezmény alapján a migránsokat visszaküldik Szerbiába.

„Magyarország kerítést épített a Szerbiával közös határán és a hármas határ térségében elfogott határsértők gyakorlatilag ezt a kerítést próbálják Románia felől megkerülni" - mondta el az MTI telefonos megkeresésére Ionut Nicola rendőrfelügyelő, a temesvári regionális határrendőrség szóvivője. Hozzátette: az utóbbi hónapban a hatóságok 75 ázsiai és afrikai illegális bevándorlót fogtak el ezen a határszakaszon, akik - elmondásuk szerint - a jobb élet reményében próbálnak Nyugat-Európába jutni. Ez enyhe növekedést jelent az előző hónap vagy a tavalyi év azonos időszakához képest - magyarázta.

Augusztusban a határrendőrség azt közölte, hogy az év első hét hónapjában több mint 40 százalékkal csökkent az országhatárt illegálisan átlépők száma a tavalyi év azonos időszakához képest. Románia augusztus 19-től megerősítette délnyugati határainak védelmét. Ekkortól a határrendészet mellett a csendőrség és a rendőrség egységei is bekapcsolódtak a határvédelembe, és munkájukat éjjel-nappal felderítő helikopter segíti.Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X