Félig már teljesítették a képviselők a Sanitas követeléseit


-A A+

FRISSÍTVE: Hiába intette visszafogottságra a munkaügyi miniszter a honatyákat, a képviselőház munkaügyi, illetve költségvetési bizottsága megszavazta az egészségügyi intézmények műszaki és adminisztratív munkakört betöltő alkalmazottainak béremelését. Ez a sztrájkoló egészségügyi alkalmazottak legfontosabb követelése. A bizottságok 15 százalékos tanügyi béremelést is megszavaztak  írja a HotNews. A tervezet kedden kerül plénum elé.

A bizottságok az egészségügyi dolgozók bérkiegyenlítéséről szóló 2016/20-as sürgősségi kormányrendeletet jóváhagyó törvényt tárgyalta. A Szociáldemokrata Párt (PNL) által javasolt módosítás lényege, hogy az egészségügyben dolgozó kisegítő személyzet bérpótlékait ne a 2009-es fizetésük alapján – ahogy a rendelet előírja –, hanem a jelenlegi bérük alapján számolják ki.

Az ülésen jelen lévő Dragoș Pâslaru munkaügyi miniszter figyelmeztetett: a módosítás évi 1,1 milliárd lejjel terheli meg a költségvetést. Ráadásul a képviselők megsértették a pénzügyi-költségvetési felelősségről szóló törvényt, amely tiltja a közalkalmazotti bérek és az állami nyugdíjak megemelését a kormány mandátumának lejárta előtti 180 napban.

A bizottságok liberális (PNL) tagjai szavazatvásárlással vádolták meg a PSD-s társaikat, majd tiltakozásul kivonultak a teremből. A módosítást végül a PSD és az RMDSZ támogatásával elfogadta a testület. 

FRISSÍTÉS1: A munkaügyi, illetve a költségvetési bizottság által az esti órákban megszavazott törvénymódosító javaslat szerint 2017. január elsejétől egységesen 15 százalékkal nőnek a fizetések a tanügyben. Az intézkedés a kisegítő személyzetre is érvényes.  Elfogadták a szakbizottságok azt a módosító javaslatot is, amelynek értelmében a szociális ellátó rendszerben dolgozók is átlagban 15 százalékos fizetésemelésben részesülnének. 

Dragoș Pâslaru munkaügyi miniszter erre úgy reagált: a hétfőn megszavazott módosítások a költségvetési deficit növekedésének "legsötétebb forgatókönyvét" vetítik előre. Számításai szerint 3-4 milliárddal terhelik meg az elfogadott intézkedések a büdzsét.  „A módosított törvényt önöknek kell majd alkalmazniuk január elsejétől. Sok sikert hozzá!" – mondta a miniszter.

FRISSÍTÉS2: A képviselőház munkaügyi bizottságának szociáldemokrata párti elnöke, Adrian Solomon hétfő este elmondta, kedden folytatják a módosító javaslatok vitáját.  A politikus azt állítja: az eddig elfogadott módosítások nyomán átlagban 15 százalékkal nőne az egészségügyben és a tanügyben dolgozók bére, ami "csak" 300 millió eurós terhet róna a költségvetésre. A 2016/20-as kormányrendeletet jóváhagyó törvényt a jogi bizottságnak is véleményeznie kell, mielőtt a plénum elé kerül.

 








EZT OLVASTA MÁR?

X