Újabb ügyészségi nyomozás a forradalmár-igazolványok ügyében


-A A+

Huszonegy helyszínen tartanak házkutatást szerdán rendőrök és ügyészek öt megyében és a fővárosban. A főügyészség az 1989-es forradalom meghatározó harcosa cím odaítélése kapcsán indított vizsgálatot.

Bukarestben, valamint Ilfov, Brassó, Beszterce-Naszód, Krassó-Szörény és Vrancea megyében zajlanak a házkutatások, magánszemélyeknél, illetve közintézmények székhelyén. Hivatali hatalommal való visszaélés, befolyással való üzérkedés, befolyás vásárlása és magánokirat-hamisítás gyanújával vizsgálódik a főügyészség.

A vádhatóság szerint több forradalmár jogtalanul kapta meg az 1989-es forradalom meghatározó harcosa címet, és részesült az ezzel járó juttatásokból. A főügyészség közleménye szerint a megyei forradalmár-szervezetek körében, illetve a forradalmár-igazolványok odaítélésével foglalkozó két közintézmény berkeiben is voltak olyan személyek, akik fizetség ellenében közbenjártak annak érdekében, hogy bizonyos személyek elnyerjék ezt a címet.

Az 1989-es forradalom meghatározó harcosa cím létrehozását egy 2014-es kormányrendelet irányozza elő. Azok kaphatják meg, akik 1989. december 14-e és 22-e között meghatározó szerepet játszottak a rendszerváltó forradalom kirobbantásában, életüket kockáztatva felvették a harcot a forradalom elfojtására törekvő erőkkel.

A közleményből az is kiderül, hogy a két közintézmény, amelynek szerepe van e cím odaítélésében az 1989. Decemberi Forradalmárok Parlamenti Bizottsága, illetve a kommunista hatalom ellen harcolók érdemeinek elismerésére létrehozott államtitkárság.

Az 1989-es forradalom meghatározó harcosa címmel rendelkező forradalmárok 2015. január 1-je óta havi 2020 lejes juttatásban részesülnek, a forradalmároknak járó egyéb juttatások mellett.  Eddig 3505 személy nyerte el ezt a címet, nagy részük jogtalanul, a két kulcsintézménynél közbenjáró személyeknek felajánlott pénzösszegek fejében - mutat rá a közlemény.








EZT OLVASTA MÁR?

X