Hivatali visszaélés miatt bűnvádi eljárást indított a DNA Dan Nica és Alexandru Athanasiu exminiszterek ellen


-A A+

Bűnügyi eljárást indított az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) Dan Nica volt távközlési és Alexandru Athanasiu volt oktatási miniszter ellen, akiket hivatali hatalommal való visszaéléssel gyanúsítanak a Microsoft 2 néven ismertté vált ügyben. Mindkét gyanúsítottat hatósági felügyelet alá helyezték. 

A DNA hétfői közleménye értelmében - ugyancsak hivatali visszaélés miatt - bűnügyi eljárás indult Silvia Adriana Ţicău ellen is, aki 2003 és 2004 júniusa között a távközlési minisztérium államtitkára volt. A DNA főügyésze, Laura Codruţa Kovesi november 23-án kérte Klaus Johannis államfőtől, járuljon hozzá a Dan Nica, Adriana Ţicău és Alexandru Athanasiu egykori miniszterek elleni bűnügyi vizsgálat elindításához. Múlt hónap végén az államfő jóváhagyta a kéréseket.

A vádhatóság szerint Dan Nica miniszteri minőségében, a közbeszerzéseket szabályozó jogszabályok megszegésével, kormányhatározat-tervezeteket dolgozott ki és fogadtatott el a kormány és a Fujitsu Siemens Computers GmbH közötti, Microsoft-licencek bérlésére vonatkozó szerződés megkötésére. Ezek során a Fujitsu Siemens Computers-t a Microsoft-licencek kizárólagos forgalmazójaként tüntette fel - holott nem volt az -, így kerülve el a közbeszerzési pályázat kiírását. A kormány a szerződés értelmében összesen 47.594.843,88 amerikai dollárt fizetett ki a Fujitsu Siemens Computers GmbH vállalatnak.

A DNA szerint Adriana Ţicău államtitkári, majd miniszteri minőségében hozzájárult a szerződés más termékekre való kiterjesztéséhez, a Fujitsu Siemens GmbH Austria kizárólagos forgalmazói minőségére hivatkozva. A kormány ezen második szerződés értelmében 66.965.343,88 amerikai dollárt fizetett Fujitsu Siemens Computers GmbH-nak.

A vádhatóság szerint Alexandru Athanasiu miniszteri minőségében szintén hozzájárult a Microsoft-termékek beszerzésére vonatkozó szerződés megkötéséhez, 19.370.500 dolláros kárt okozva az államnak. 








EZT OLVASTA MÁR?

X