Nem sérti az alaptörvényt a 102 illeték eltörléséről szóló törvény


-A A+

Az Alkotmánybíróság elutasította Klaus Johannis államfő keresetét és úgy döntött pénteken, hogy nem sérti az alaptörvényt a 102 illeték eltörlését előíró törvény. 

A jogszabályt Klaus Johannis államfő fellebbezte meg, azt kifogásolva, hogy a tervezetet nem bocsátották közvitára, a parlament sürgősségi eljárással, mindössze két hét leforgása alatt fogadta el.

Mint ismert, a törvény elfogadása után a közrádió és a köztévé vezetői, illetve több civil szervezet is felkérte az államfőt, hogy ne hirdesse ki a jogszabályt. Az egyik fő érv az volt, hogy a rádió- és tévéilleték eltörlése veszélyezteti a két közszolgálati intézmény függetlenségét. A két illeték eltörlését az RMDSZ is ellenezte.

A törvény értelmében 2017 elejétől törölni fogják a televízió- és rádióilleték mellett - többek között - a környezetvédelmi bélyegilletéket, több cégbírósági illetéket, több konzuli illetéket, az ideiglenes útlevél igénylésekor esedékes többletilletéket és az Országos Nyugdíjpénztár által igényelt különféle illetékeket is. 

A gépkocsiipari vállalatok képviselői a környezetvédelmi bélyegilleték kiiktatása ellen emeltek szót, hiszen - szerintük - ezáltal nőne a környezetszennyezés, visszaesne az új autók eladása, és ellehetetlenül például a roncsautóprogram finanszírozása. 








EZT OLVASTA MÁR?

X