Kongresszusi előkészületek: Kolozsváron ülésezik az SZKT


-A A+

"Az RMDSZ egyetlen szövetségese a magyarság". Ez Kelemen Hunor szerint a tanulsága annak, hogy a három ellenzéki párt képviselői alkotmánybírósági óvást nyújtottak be a kórházi anyanyelvhasználatot elősegítő törvénymódosítások ellen. A szövetségi elnök pénteken a Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) kolozsvári ülésén tartott politikai beszámolót. Az SZKT ülésén az RMDSZ zilahi kongresszusát készíteték elő. Percről percre tudósítottunk.

16:29
Megerősítették tisztségében Horváth Annát

Peti András ismertette a szavazatszámláló bizottság jegyzőkönyvét. E szerint az SZKT tagjai megszavazták, hogy Horváth Anna töltse be az RMDSZ önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnöki tisztségét.

16:27
Megszavazták a programmódosító tervezetet

A szövetségi képviselők fejezetenként megszavazták a programmódosító tervezetet, majd a tervezet egészét is elfogadták.

16:02
Ismertetik a programmódosítás tervezetét

Hegedüs Csilla ügyvezető alelnök ismerteti a programmódosítás tervezetét. Ez a kongresszus elé kerül majd. Márton Árpád képviselőnek van néhány észrevétele.

15:56
Megszavazták az alapszabály-módosító tervezetet

A szövetségi képviselők cikkelyenként szavaztak az alapszabály-módosító tervezetről, majd megszavazták a teljes tervezetet.

15:52
Ismertetik az alapszabály-módosítás tervezetét

Márton Árpád ismerteteti a fontosabb alapszabály-módosítási javaslatokat, amelyek a kongresszus elé kerülnek majd. Ezekre a későbbiekben visszatérünk.

15:15
Elkezdődött a politikai vita

A platformok, területi szervezetek képviselői szólnak hozzá a szövetségi elnök politikai beszámolójához. Az elhangzott beszédeket itt foglaltuk össze.

15:02
Porcsalmi kongresszusi tudnivalókat ismertet

Porcsalmi Bálint ügyvezető elnök a kongresszussal kapcsolatos technikai tudnivalókat ismertette. A programmal kapcsolatban kifejtette, a tényleges kongresszusi munkálatokról – alapszabályzat és programmódosítás, határozatok és stratégiai dokumentumok elfogadása − szóló szombati napot megelőzően már csütörtökön munkamegbeszélések és tervezési ülések zajlanak, és ekkor kerül sor a Wesselényi–gálára is, ahol a szilágysági közösségszervezők munkáját díjazzák.

Pénteken, pedagógusfórumon vitatják meg a szilágysági oktatás jövőjét, Krasznán az önkormányzatokban dolgozó fiatalok tanácskoznak, Kémeren a vállalkozók, Perecsenyben pedig a sikeres gazdák találkoznak.

14:55
Ellehetetlenítik az iskolát

Kelemen Hunor beszélt a marosvásárhelyi katolikus gimnázium ügyéről is. „Minden lehetséges közigazgatási megoldást papírra vetettünk. De szomorú tapasztalatunk az, hogy az illetékesek félnek, egyik megoldást sem merik elfogadni” – tájékoztatta az SZKT tagjait.

A legnagyobb gond a politikus szerint az, hogy végleges bírósági ítélet hiányában lehetetlenítik el az iskolát. Hangsúlyozta azonban, hogy nem hátrálnak meg. „Feladatunk a szülők és a közösség mellé álltunk. Ezen az úton fogunk továbbmenni” – jelentette ki.

A kongresszuson elfogadásra kerülő dokumentumokról elmondta: Zilahon nyitnak a Nőszervezet felé, megerősítik a „belső szolidaritást”, a szórvánnyal való kapcsolatot, és a programban is lesznek apróbb módosítások.

Végezetül a szövetségi elnök az önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnöki tisztségre javasolta Horváth Annát, Kolozsvár volt alpolgármesterét. Kérte a képviselőket, hogy támogassák szavazatukkal a kinevezését.

14:50
Elkészült a közigazgatási törvény módosítása

Kelemen beszámolt arról is, hogy elkészítették a közigazgatási törvény anyanyelv-használatra vonatkozó részének módosítását, és tárgyalnak róla a koalícióval. A jogszabály kiküszöböli a jelenlegi törvény félreértelmezhetőségét, és szankciókat is javasol a nyelvi jogok korlátozása esetére. „Van nyitottság a kormánypártokban, reméljük, sikerül elfogadtatni” – mondta a politikus.

A szövetségi elnök szerint az RMDSZ-nek a különböző nemzetközi fórumokon kifejtett tevékenységének, a külföldi döntéshozókkal folyatott tárgyalásainak kezd meglátszani az  eredménye. Felidézte, hogy amerikai külügy legutóbbi, Romániáról szóló emberjogi jelentése az erdélyi magyar közösség több fontos problémájára is kitér. „Washington talán tud nyomást gyakorolni Bukarestre” – tette hozzá.

Kitért arra is, hogy az Európai Bizottság 9 pontot bejegyzett az RMDSZ és a FUEN 11 pontos, a kisebbségek uniós szintű védelméről szóló javaslatcsomagjából. Felidézte: a Minority SafPack kidolgozása öt évvel ezelőtt voltaképp Kolozsváron kezdődött el, az RMDSZ kezdeményezésére. Szavai szerint az volt a cél, hogy a kisebbségek védelme ne az EU tagállamainak belügye legyen, hanem tartsanak be egy „kötelező minimumot” ezen a téren.

14:41
Versenyfutás a kisebségellenességben

Az elmúlt hetekről a szövetségi elnök elmondta: a kormánypártok kezdeményezéseiből azokat támogatták, amelyek az RMDSZ programjába beleillenek. Kitért a kórházakban történő anyanyelvhasználatról szóló, múlt héten elfogadott törvénymódosításra, amelynek szerinte az az érdekessége, hogy nem volt ellenszavazat, nemcsak a koalíció, hanem az ellenzék is támogatta. „Még mi is meglepődtünk, hogy hatalmas többséggel megszavazták. Azonban hamarosan hatalmas csalódás ért minket” – utalt arra, hogy az ellenzék megtámadta az alkotmánybíróságon a jogszabályt.

„Az ellenzék pálfordulását nehéz megérteni” – jelentette ki Kelemen Hunor, aki megerősítette a Maszolnak az értesülését, miszerint az alkotmányossági óvást Traian Băsescu nyomására kezdeményezte a pártja. „Az a Traian Băsescu, aki kétszer nyert választásokat magyar szavazatokkal” – emlékeztetett a politikus. Felidézte, hogy az óváshoz csatlakozott az a Nemzeti Liberális Párt, amelynek ügyvezetője amiatt bosszankodott, hogy a PNL nem állt a kezdeményezés élére. „Számunkra ez fontos tanulság: egyetlen szövetségesünk van, a magyarság. A román pártokkal meg kell tudnunk állapodni, szükség van rájuk a 6 százalékunkhoz, de bármikor ellenünk fordulhatnak” – szögezte le a szövetségi elnök.

14:21
Baj van még a jogállamisággal

A szövetségi elnök a romániai jogállamiság jelenlegi helyzetéről beszél. Szavai szerint a kormány beiktatása előtt nagy reményeket fűztek ahhoz, hogy megtörténik a hatalmi ágak szétválasztása, mert „2006-2007 után utat tévesztett Románia”. Felidézte: az elmúlt hetekben felszínre kerültek információk olyan jelenségekről, amelyek veszélyeire az RMDSZ már a korábbi években is felhívta a figyelmet. Például arra, hogy Romániában összefonódik a bűnüldözés a titkosszolgálatokkal, és politikai leszámolásra használják az erőszakszervezeteket.

Kelemen elmondta, az RMDSZ tett több javaslatot is arra, hogy a jogállamiság visszatérjen a medrébe Romániában. „A mi közösségünk a jogállamiság elveit fontosnak tartja, mert az alternatíva a kisebbségek számára hátrányos, jogfosztáshoz vezet. Törvénytervezeteket terjesztettünk be, tudjuk, hogy mi a helyes út” – jelentette ki. Azt is hangoztatatta, hogy nem lehet halogatni a Btk. hozzáigazítását az alkotmánybíróság döntéseihez.

14:18
Kelemen Hunor elkezdte a politikai beszámolóját

Kelemen Hunor elkezdte politikai beszámolóját. Elöljáróban elmondta: a számadás az elmúlt két évről a zilahi kongresszuson fog megtörténni. A kongresszuson pedig megtervezik a következő két évet is. „El kell döntenünk Zilahon, milyen stratégiát követünk, két fontos év következik” – jelentette ki. 

14:13
Biró Rozália megnyitotta az ülést

Biró Rozália, az SZKT elnöke megnyitotta az ülést. Technikai eligazítót tart a szövetségi képviselőknek, majd névsort olvasnak. A terem nagyjából megtelt.

14:11
Vicces gifet posztolt az RMDSZ az SZKT ülése előtt

 

13:58
Újdonság a helyszín

Az SZKT a Kolozsvári Aréna konferenciatermében ülésezik. A szállingózó képviselők még szokják a légkört, keresik a helyüket. Addig nézegesse a szomszédos sportcsarnokban készült képriportunkat a torna Eb-ről.










EZT OLVASTA MÁR?

X