Raluca Prună a SIPA-listáról: nem több nevek halmazánál


-A A+

A Független Védelmi és Korrupcióellenes Szolgálat (SIPA) archívumába betekintést nyerő személyek listája nem több nevek halmazánál, mivel a nevek mellett nem tüntették fel viselőik tisztségét is - véli Raluca Prună volt igazságügyi miniszter.

"Hasznos lett volna, ha mindegyik név mellett feltüntetik az illető személy tisztségét is. Így ez nem több nevek halmazánál, amely az igazságszolgáltatás becsmérlőinek malmára hajtja a vizet. Ha esetleg lenne valaki, aki még nem győződött meg erről: ez is része az egyik hatalmi ág démonizálására irányuló nagyszabású tervnek" - írja az exminiszter egy csütörtöki Facebook-bejegyzésben.

A volt tárcavezető hozzáteszi, kíváncsi arra is, hogyan reagálnak minderre az ügyészek és bírák szakmai szervezetei.  "Tavaly hetente küldtek egy-egy nyílt levelet. Most nagy a csend" – fogalmaz a bejegyzésében.

Raluca Prună ugyanakkor hangsúlyozza, az igazságügyi minisztériumnál reformfolyamat megy végbe, amely a tárcához kihelyezett bírák és ügyészek menesztésén alapul. "Ez hamis és veszélyes reform. Nincs tudomásom olyan uniós tagállamról, amelynek igazságügyi minisztériumából kitiltották volna a bírákat" – írja a volt miniszter.

Mint írtuk, az igazságügyi minisztérium közzétette csütörtökön azoknak a személyeknek a listáját, akik az évek során meglátogatták a SIPA archívumát. A szenátus alelnökének, Laura-Iulia Scânteinek és az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) egykori vezetőjének, Horia Georgescunak a neve is szerepel a jegyzéken.








EZT OLVASTA MÁR?

X