A PSD megvonta a politikai támogatást Sorin Grindeanutól, de a kormányfő nem mond le (percről percre)


-A A+

A Szociáldemokrata Párt (PSD) megvonta a politikai támogatást Sorin Grindeanu kormányfőtől, a miniszterek pedig testületileg lemondtak. A koalíció vezetői eldöntötték, hogy hétfőn bizalmatlansági indítványt nyújtanak be a saját kormányuk ellen, mert a miniszterelnök nem hajlandó lemondani. Sorin Grindeanu csütörtök este kijelentette: ha Liviu Dragnea lemond a PSD éléről, akkor hajlandó felállni a kormányfői székből. Percről percre.

20:31

Liviu Dragneát tette felelőssé az elmúlt egy napban kirobbant politikai válságért csütörtök esti sajtótájékoztatóján Sorin Grindeanu. A miniszterelnök kijelentette: ha a PSD elnöke lemond, akkor maga is megteszi ezt a lépést.

"Szomorú nap számomra a mai. Liviu Dragnea pártelnök nyomására kizártak a Szociáldemokrata Pártból. Bármennyire is szeretne Liviu Dragnea megszabadulni tőlem, mivel kényelmetlen vagyok, én PSD-tag voltam, vagyok és az is maradok" - mondta Grindeanu. A miniszterelnök azzal vádolta meg a szociáldemokrata pártvezetőt, hogy "egy egész pártot el akar kobozni".

A miniszterelnök arra szólította fel a PSD elnökét, hogy vállaljon felelősséget a politikai válságért. "Azt kérem Liviu Dragneától, hogy hétfőig gondolkozzon, és vállalja a felelősséget ezért a válságért. Amint Liviu Dragnea lemond, én is lemondok" - jelentette ki.

Grindeanu azt is elmondta: nem kapta meg az összes miniszterétől a lemondását, noha azokról bejelentés érkezett. "Hiányzik néhány (lemondás - szerk. megj.), noha bejelentés érkezett róluk. Hétfőt szabtam meg határidőnek, amíg Liviu Dragnea úr is felelősséget vállal lemondása révén, velem együtt, ennek a kormánynak az állítólagos kudarcáért. Hétfőn hozok döntést" - mondta arra a kérdésre válaszolva, hogy hány minisztertől kapta meg a lemondólevelet és mikor fogja azokat továbbítani az államelnöki hivatalhoz.

18:10

Salat Levente kolozsvári politológus szerint szükség lehet az RMDSZ-re annak a parlamenti többségnek a kialakításában, amely véget vet a kormányválságnak.

A Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) politológia karának a dékánhelyettese az MTI kérdéseire válaszolva elemezte a kormányválság kialakulásának a körülményeit, és megoldási lehetőségeit. Úgy vélte: a kormánykoalíciót vezető Szociáldemokrata Párton (PSD) belüli hatalmi harc vezetett a Grindeanu-kormány iránti bizalom megvonásához.

Salat Levente szerint kicsi az esélye annak, hogy a Liviu Dragnea PSD-elnök és Sorin Grindeanu miniszterelnök közötti konfliktus pártszakadáshoz vezessen, de ha Grindeanu néhány követője kilép a pártból, egyre törékenyebbé válik a koalíció parlamenti többsége, és egyre nagyobb szüksége lesz a koalíciónak az RMDSZ támogatására.

17:40
Megszavazta a PSD a bizalmatlansági indítvány benyújtását

Megszavazta a PSD vezetősége, hogy kizárja a pártból Sorin Grindeanu kormányfőt és bizalmatlansági indítványt nyújt be a kabinet ellen - közölte Liviu Dragnea PSD-elnök az országos végrehajtó bizottság ülését követő sajtótájékoztatón. A döntést egyöntetű szavazás révén hozta meg a párt vezetősége.

Dragnea tájékoztatása szerint a bizalmatlansági indítványt hétfőn nyújtják be, a parlamentb eszerdán fog tárgyalni és szavazni róla. "Nem akartunk ide jutni, reménykedtünk, hogy az országos végrehajtó bizottság tegnapi döntése után - amelyen sajnos Sorin Grindeanu úr nem akart részt venni - meg fogja érteni, ezek a demokrácia szabályai és hogy be kell nyújtania lemondását" - tette hozzá a PSD elnöke. 

Dragnea szerint a párt "ostrom alatt van", a kormánypalotát "egy illegális csoport" foglalta el, amely "puccsra készül". Szerinte Sorin Grindeanu nagyon sokat változott az utóbbi időben. "Ez már nem ő. Egy eszközzé vált" - jelentette ki. Azt nem tudta megmondani, ki irányíthatja a háttérből a kormányfő, de szerinte "professzionális módon koordinált akciót" hajtott végre.

Dragnea közölte: terveik szerint már a jövő hét folyamán elkezdik összeállítani az új kormányt, amelynek a nyár folyamán, szeptember elsejéig be kell hoznia a Grindeanu-kabinet okozta lemaradásokat. "Véleményem szerint a Grindeanu-kormány tagjainak nagy része az új kormánynak is tagja lesz" - szögezte le a PSD elnöke. 

17:22

Jelenleg nem politikai, inkább államigazgatási és kormányválság van Romániában, véli Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint jelenleg még úgy tűnik, hogy megmaradt a parlamenti politikai többség, és egy jogállamban a választásokat megnyerő pártnak bármikor joga van személyi változásokat végrehajtani egy kormányban.

A sepsiszentgyörgyi elöljáró szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) és partnere, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) fel van jogosítva arra, hogy akár kormányfőt vagy minisztereket lecseréljen. A Maszol érdeklődésére, hogy milyen játéktér kínálkozik ebben a helyzetben az RMDSZ számára, Antal Árpád úgy felelt: ezzel a kérdéssel nem kíván foglalkozni, nincs napirenden az, hogy az RMDSZ kormányra lépjen.

17:11
Tăriceanu: benyújtják a bizalmatlansági indítványt

Hétfőn nyújtják be a parlament elé a bizalmatlansági indítványt a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) képviselői - közölte az ALDE elnöke, Călin Popescu-Tăriceanu. Tăriceanu kifejtette, azért döntöttek a bizalmatlansági indítvány benyújtása mellett szociáldemokrata kollégáikkal, hogy ennek révén véget vessenek a politikai válságnak, amelyet "le akarnak rövidíteni, amennyire csak lehet" - fogalmazott az ALDE elnöke a párt központi politikai tanácsának ülése után. 

Tăriceanu szerint hétfőn együttes ülést tart a szenátus és a képviselőház házbizottsága, ahol bejelentik a bizalmatlansági indítványt és az alkotmány értelmében három napon belül megvitatják és szavaznak róla. A politikus nem fél attól, hogy nem marad meg a koalíciós többség, sőt szerinte ellenzéki politikusok is támogatni fogják a bizalmatlansági indítványukat.

"Ha a bizalmatlansági indítvány eredményeképpen Grindeanu urat távozásra szólítják fel, az RMDSZ hajlandóságot mutat részt venni a koalícióban és a kormányban, ismét tárgyalhatunk erről a lehetőségről, hisz amint tudják, mi már tavaly is beszéltünk erről és nyitottak voltunk rá" - mondta az ALDE elnöke, hozzátéve, hogy egyelőre még korai arról beszélni, hogy az RMDSZ-szel fennálló parlamenti együttműködésből lesz-e kormányszintű együttműködés. (Agerpres)

15:55
Victor Pontát nevezik ki a kormányfőtitkárság élére

Victor Ponta szociáldemokrata képviselőt nevezik ki a kormányfőtitkárság élére csütörtökön, nyilatkozták hivatalos források az Agerpres hírügynökségnek. 

15:40
Bizalmatlansági indítvány lesz

A Szociáldemokrata Párt országos végrehajtó bizottsága egyöntetűen megszavazta csütörtöki ülésén, hogy bizalmatlansági indítványt nyújtson be az alakulat a Grindeanu-kabinet ellen - tájékoztatták az Agerpres hírügynökséget pártforrások. 

Ugyanezen források szerint egyöntetűen döntött a testület Sorin Grindeanu miniszterelnöknek a PSD-ből való kizárásáról is.

15:30
Stiripesurse: Grindeanut kizárták a pártból

A stiripesurse.ro úgy tudja, kizárták a pártból Sorin Grindeanu miniszterelnököt. A PSD országos végrehajtó bizottsága egyöntetűen szavazta meg Grindeanu kizárását. 

15:17
Grindeanu széleskörű konzultációt akar

Széleskörű pártkonzultációt szeretne Sorin Grindeanu "azokkal az emberekkel, akik valóban hisznek a Szociáldemokrata Pártban", ugyanakkor azt nyilatkozta csütörtökön, hogy a pártnak "versenyképesnek és felelősségteljesnek" kell maradnia. 

"20 éve vagyok a PSD tagja. Biztosíthatom önöket, hogy tisztelem a pártban végzett munkájukat. Biztosítom önöket, hogy nem ragaszkodom - az önök támogatása által megszerzett - miniszterelnöki tisztségemhez foggal-körömmel. Azt szeretném elérni, hogy Románia államelnöke egy PSD-s kormányfőt nevesítsen, és akkor készen állok a lemondásra. Fennáll annak a veszélye, hogy a PSD elveszíti a kormányzást és abban a pillanatban a teljes hatalmat átruházzuk Johannis államfőre. Ezt a helyzetet nem fogadhatjuk el! Széleskörű pártkonzultációt javasolok azokkal az emberekkel, akik dolgoznak és valóban hisznek a Szociáldemokrata Pártban! Jól fontolják meg, hogy miként döntenek" - írta Sorin Grindeanu egy Facebook-bejegyzésben. 

14:25
Bizalmatlansági indítvánnyal buktatja meg kormányát a PSD?

Bizalmatlansági indítványt nyújt be hétfőn saját kormánya ellen a Szociáldemokrata Párt - tudta meg a legnagyobb kormánypárthoz közel álló forrásokból a Digi24 hírtelevízió. Az információ szerint a kezdeményezést várhatóan jövő szerdán vitatják meg a plénumban.

Még sosem fordult elő olyan Romániában, hogy egy párt a saját kormánya ellen nyújtson be bizalmatlansági indítványt.

 

13:47

A Román Nemzeti Bank csütörtöki hivatalos árfolyama szerint egy euró 4,587 lejt ért. A hazai fizetőeszköz öt éve nem volt ennyire gyenge az uniós devizához képest.

A szerdai árfolyamhoz képest az euró több mint két banival erősödött. A dollár 3,30 banival erősödött egy nap alatt, a csütörtöki árfolyama 4,1082 lej, az angol font értéke pedig 5,191 lejről 5,217 lejre nőtt.

13:06
Ismét összeül a PSD országos végrehajtó bizottsága

Ismét összeül csütörtökön a PSD országos végrehajtó bizottsága, 14 órától. Azt döntik el, kit javasol a PSD a miniszterelnöki tisztségre. A bukaresti sajtó értesülései szerint bizalmatlansági indítvány benyújtása körvonalazódik, mert ez az egyetlen mondja Sorin Grindeanu miniszterelnök levéltásának.

13:03
Carmen Dan: a miniszterelnök magára maradt

Sorin Grindeanu nem kommunikált megfelelően a kormányon belül, az országos végrehajtó bizottság szerda esti üléséről pedig távozott, „nem tanúsított párbeszédre való hajlandóságot” – nyilatkozta csütörtökön Carmen Dan belügyminiszter.  A tárcavezető azt mondta, „szerencsés” lett volna, ha a kormány a jelenlegi felállásban folytathatta volna a munkát, de „ez nem lehetséges”, ugyanis „a miniszterelnök nem kívánt párbeszédet folytatni”.

Azzal kapcsolatban, hogy Sorin Grindeanu kormányfő nem hajlandó lemondani, Carmen Dan kifejtette „jelen pillanatban a miniszterelnök magára maradt”. A belügyminiszter elmondta, nem érzi úgy, hogy a leggyengébb kormány tagja volt. „Az legyen világos, hogy egyik kollégám sem ajándékba kapta a mandátumát. A mi szerepünk az volt, hogy együtt dolgozzunk, ültessük gyakorlatba a kormányprogramot, egységesen, nem szakterületenként, nem darabokban. Tegnap szolidárisan cselekedtünk mi, a kormány tagjai, mert úgy gondolom, hogy csapatban kell dolgoznunk” – nyilatkozta Carmen Dan. 

A tárcavezető azt is elmondta, nem érzi úgy, hogy Liviu Dragnea önkényesen vezeti a pártot. „Soha nem volt olyan érzésem, hogy irányítanak, sem politikai, sem közigazgatási szempontból. Én teljes mértékben megértettem, mik a feladataim, és itt a minisztériumban minden tőlem telhetőt megtettem, hogy teljesítsem vállalásaimat” – mondta még a belügyminiszter. (Agerpres)

12:04
Băsescu: Vâlcov és Dragnea teszik tönkre a PSD-t

A Szociáldemokrata Párt (PSD) „politikai dramolettje” az egykori Demokrata-Liberális Párt (PD-L) két tagjának a műve, akik „tudják, hogyan kell belülről tönkretenni egy pártot” – véli a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke, Traian Băsescu. 

„A PSD politikai dramolettjének két szerzője van. Az egyik Darius Vâlcov vádlott (volt PDL-tag), aki kielemezte a miniszterek tevékenységét, és ismertette az országos végrehajtó bizottság ülésén az erről készült jelentést. A másik Liviu Dragnea vádlott (volt PDL-tag), aki kivégezte a kormányt, Grindeanu miniszterelnökkel az élen. Büszke lehet az egykori PDL. Két olyan embert adott a PSD-nek, akik tudják, hogyan kell belülről tönkretenni egy pártot” – írja Băsescu egy Facebook-bejegyzésben. (Agerpres)

11:07
Elnöki hivatal: a a koalíciós pártok felelőssége a válság megoldása

„Kizárólag a koalíciós pártok felelőssége megoldani a kialakult poltikai válságot” – hangsúlyozta csütörtök délelőtti sajtótájékoztatóján Mădălina Dobrovolschi, az elnöki hivatal szóvivője. Mint kifejtette, Klaus Johannis államfő megkapta ugyan azt a levelet, amelyben a PSD és az ALDE vezetői arról értesítették, hogy megvonták a kormánytól a poltikai támogatást, viszont egyelőre nem teljesülnek az új miniszterelnök kinevezésének feltételei, ahogy azokról az  alkotmány 106. és 107. cikkelye rendelkezik.

Következésképpen - mondta Dobrovolschi - csak abban az esetben bízhat meg kormányalakítással valakit Klaus Johannis államfő, ha Sorin Grindeanu lemondott a miniszterelnöki tisztségről, illetve ha a kormányt bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatták a parlamentben. 












EZT OLVASTA MÁR?

X