Megbukott a a Grindeanu-kormány, Dragneának négy kormányfő-jelöltje is van (percről percre)


-A A+

241 támogató szavazattal elfogadta szerdai ülésén parlament a koalíciós pártok saját kormányuk elleni bizalmatlansági indítványát, így a Grindeanu-kabinet megbukott. Az ellenzék – beleértve az RMDSZ-t – bojkottálta a szavazást. Héfőn kezdődnek a kormányalakítási tárgyalások az elnöki hivatalban. Az előzményekről itt olvashat. A nap eseményeit folyamatosan követjük. 

19:28
Tăriceanu elismeri, hogy a parlamenti többség jelenleg igen törékeny

Meglesz a kormány támogatásához szükséges parlamenti többsége a PSD és az ALDE koalíciónak, nyilatkozta szerdán a szenátus elnöke, azonban elismerte, hogy jelenleg igen törékeny az általuk kialakított parlamenti többség. Az újságírók kérdésére, hogy törékenynek tűnik a parlamenti többség, Tăriceanu azt válaszolta: „Igen, ebben a pillanatban igen, biztosan. De meglátják és meggyőződnek, hogy a valóságban másképp fognak működni a dolgok és olyan szilárd többségünk lesz, amely által sikeresen támogathatjuk kormányunkat. A parlamentre gondolok itt.” 

Tăriceanu szerint a bizalmatlansági indítvány eredménye azt bizonyítja, hogy még megvan a többségük a koalíciós pártoknak. „Még az államelnök is azt mondta, szeretné látni, hogy valóban létezik-e még a parlamenti többség. Ma ez látszott. Egy tiszta szavazás volt. Úgy megyünk a tárgyalásokra, ahogy az alkotmány előírja” – nyilatkozta Tăriceanu szerdán a szenátusban. 

18:41
Dragnea: valótlan információk jelentek meg az RMDSZ-szel folytatott tárgyalásokról

Liviu Dragnea PSD-elnök sajnálja, hogy „valótlan információkat” közölt a sajtó azokról a tárgyalásokról, amelyeket az RMDSZ-szel folytattak a bizalmatlansági indítványról szóló szavazást megelőzően.

„Volt és jelenleg is érvényben van köztünk a parlamenti együttműködésről szóló megállapodás. Ahogyan az természetes volt, az RMDSZ-szel is tárgyaltunk ezekben a napokban, hogy tudjuk, támogatják-e az indítványt, részt vesznek-e a szavazáson vagy sem. Azokkal a törvénytervezetekkel kapcsolatban már korábban elkezdődött a parlamenti eljárás” – magyarázta Dragnea. Hozzátette, az elmúlt napokban sem ő, sem Călin Popescu Tăriceanu nem folytattak olyan tárgyalásokat, amelyeken „bizonyos törvényeket ígértek volna a bizalmatlansági indítványt támogató szavazatokért cserében”. „Ilyent nem tettem, és soha nem is fogok, mert szerintem ez megengedhetetlen. A PSD sem fogadott volna el ilyesmit” – állította Dragnea.

16:38
Négy kormányfő-jelöltje is van Dragneának

A bizalmatlansági indítvány elfogadásával Románia visszazökkent a normális kerékvágásba, a PSD pedig megerősödött - nyilatkozta szerdán Liviu Dragnea, az alakulat elnöke. „A PSD és az ALDE által felvállalt politikai akció volt ez, vállaltunk egy bizonyos politikai rizikót is, ambiciózus kormányprogramunkat azonban nem akartuk kockáztatni. (...) Azt választottuk, hogy nem hazudunk a polgároknak, csak a látszat kedvéért nem játsszuk meg, hogy minden jól működik” – nyilatkozta Liviu Dragnea a parlamentben.

A pártelnök elmondta négy javaslata is van a kormányfő-jelölti tisztségre, de a Cotroceni-palotában hétfőn kezdődő konzultációkon már csak egy nevet fog Klaus Johannis államfőnek javasolni. Azt a döntést, hogy a négy jelölt közül ki lesz a befutó a PSD országos végrehajtó tanácsa hozza majd meg. Arra a kérdésre, hogy a PSD jelöltje lehet-e baloldali, de nem párttag technokrata, Dragnea nemmel válaszolt. „Korrekt, felelősségteljes, nem kalandor, becsületes, a kormányprogram életbe léptetésére képes személy” – adta meg a következő PSD-miniszterelnök legfontosabb jellemvonásait Liviu Dragnea.

A PSD elnökének teljes sajtótájékoztatóját a privesc.eu oldalon lehet megtekinteni.

Dragnea szerint még nem döntöttek arról, hogy más politikai alakulatokat is megpróbálnak-e bevonni a kormányzásba. Megerősítette: érvényesnek tekinti az RMDSZ-szel fél éve kötött parlamenti együttműködési megállapodást.

 

 

16:20
Tăriceanu javasolni fogja Remus Borza kizárását

Bejelentette az ALDE elnöke, hogy javasolni fogja az alakulat illetékes testületének, zárják ki a pártból Remus Borza képviselőt, aki a bizalmatlansági indítvány ellen szavazott szerdán. „Javasolni fogom, hogy zárjuk ki” – mondta Tăriceanu.

Remus Borza a voksolást követően közölte, nem szavazta meg a bizalmatlansági indítványt. „Nem találtam egyetlen racionális érvet sem, amely amellett szólna, hogy le kell váltani az öt hónappal ezelőtt saját magunk alakította kormányt, hogy meneszteni kell egy olyan kabinetet, amelyik megtette a kötelességét az országgal szemben” – fogalmazott Borza, hozzátéve, hogy nem tájékoztatta előzőleg döntéséről az alakulat elnökét, Călin Popescu-Tăriceanut. 

16:00
Băsescu: a PSD-ALDE-koalíciónak már nincs parlamenti többsége

A PSD és az ALDE alkotta szövetség elvesztette többségét a parlamentben, így „az lenne normális, ha a kormányzási lehetőséget is elveszítenék” – nyilatkozta szerdán Traian Băsescu szenátor. 

„Dragnea és Tăriceanu, veszítettetek! A kisebbségek szavazatai nélkül a bizalmatlansági indítvány nem ment volna át. A PSD-ALDE szövetség elvesztette többségét. Az lenne a normális, ha a kormányzás lehetőségét is elveszítené. Erről Johannis dönthet” – írta Facebook-oldalán Traian Băsescu. 

 

15:58
Grindeanu: a PSD nem Dragneából és Grindeanuból áll

A PSD-nek egységesnek kell maradnia - nyilatkozta Sorin Grindeanu miniszterelnök szerdán, azt követően, hogy a parlament elfogadta az általa vezetett kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt. „A PSD nem Liviu Dragneából és nem Sorin Grindeanuból áll. A pártnak egységesnek kell maradnia” – fogalmazott a kormányfő a Victoria-palotában tartott sajtótájékoztatón.

Azt mondta, addig ellátja tisztségét, amíg ismét működőképes kormánya lesz az országnak. „Remélem, hogy a mai parlamenti szavazás nem bizonyul majd egy óriási tévedésnek, és a PSD adhatja a következő miniszterelnököt. A lényeg, hogy mozduljunk ki a holtpontról” – mondta még Grindeanu.

Azt mondta, addig ellátja tisztségét, amíg ismét működőképes kormánya lesz az országnak. „Megvárom, amíg a parlament tisztségbe iktatja az új kormányt, minden alkotmányos és törvényes előírás betartásával. (...) Remélem, hogy a mai parlamenti szavazás nem bizonyul majd egy óriási tévedésnek, és a PSD adhatja a következő miniszterelnököt. A lényeg, hogy mozduljunk ki a holtpontról, és azt az üzenetet közvetítsük a befektetők és a nyugati kancelláriák felé, hogy Románia stabil és kiszámítható ország maradt. Az a fontos, hogy az emberek minél kevésbé érezzék meg e politikai válság hatásait” - tette hozzá Grindeanu, majd köszönetet mondott mindazoknak, akik mellette álltak az elmúlt időszakban. 

 

15:04
Cseke Attila: az RMDSZ gyors kormányalakításban érdekelt

Cseke Attila szenátusi frakcióvezető a Maszolnak elmondta: a következő napokban az RMDSZ belső döntéhozó fórumain elemzik a kormányalakítással kapcsolatos lehetséges forgatókönyveket. Szavai szerint a szövetség álláspontjának kialakítását az államfővel folytatott jövő heti konzultációsorozat is befolyásolhatja. "Az az érdekünk, hogy mielőbb egy stabill parlamenti többséggel rendelkező kormány alakuljon" – szögezte le. 

15:04
Ponta: csalódott vagyok a PSD-s kollégáimban

Csalódottságának adott hangot Victor Ponta kormányfőtitkár, amiért szociáldemokrata párti kollégái örültek, miután a parlament elfogadta a bizalmatlansági indítványt.

„Azért vagyok csalódott, mert PSD-s kollégákat láttam örvendezni azon, hogy átment a parlamenten a saját kormányuk ellen benyújtott bizalmatlansági indítvány. Én azt hiszem, a PSD ma veszített, de lehet, hogy Románia nyer. Ki tudja? Lehet, hogy tanulunk mindebből. (...) A miniszterelnök mellett maradok, amíg lesz új kormányfő” – nyilatkozta Ponta a parlamentben.

A pártból való kizárásával kapcsolatban a kormányfőtitkár azt mondta: „Szerintem attól, hogy valaki már nem PSD-tag, nem áll meg az élet. Román vagyok, és mindent megteszek Romániáért”. A képviselő hozzátette, most minden hatalom Liviu Dragnea kezében összpontosul, és azt a tanácsot adta a PSD elnökének, hogy „jobban használja ki hatalmát, mint az elmúlt hat hónapban tette”. 

Sorin Grindeanu leváltott miniszterelnökről annyit mondott Ponta, hogy „nagy potenciál rejlik benne a jövőre nézve”. 

14:34
Orban: a két PSD-s banda közül az egyiktől már megszabadultunk

„Ma megszabadultunk az egyik PSD-s bandától, a Ponta-Grindeanu-féle társaságtól. Ahhoz, hogy minden rendbe jöjjön Romániában, a Dragnea-Olguţa-Firea-féle bandától is meg kell szabadulnunk”- jelentette ki Orban, miután a parlament elfogadta a Sorin Grindeanu vezette kabinet ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt. 

Hozzátette: a párt egyetlen képviselője sem szavazott a bizalmatlansági indítványról.

14:31
Ponta Facebookon panaszkodik, hogy nem kapott szót

Victor Ponta kormányfőtitkár azt állítja, hogy szót kért a bizalmatlansági indítvány parlamenti vitáján, de elutasították.

„2004-ben szólaltam fel először a parlamentben - 14 év után képviselőként és a Szociáldemokrata Párt tagjaként szót kértem három percre (a kormány és a PSD számára fenntartott időből), de elutasítottak” – írja szerdai Facebook-bejegyzésében Victor Ponta. 

14:18

A Román Nemzeti Bank szerdai hivatalos árfolyama szerint egy euró 4,598 lejt ért. Ez azt jelenti, hogy a lej a keddi negatív csúcshoz képest is gyengült. Pénzpiaci elemzők szerint a politikai válság elhúzódásával a román fizetőeszköz értéktelenedése folytatódhat.

13:55
Hétfőn elkezdődnek a tárgyalások a Cotroceni-palotában

Hétfőn elkezdi a pártokkal való egyeztetést az új kormányfő-jelölt nevesítése érdekében Klaus Johannis államfő - jelentette be az Antena 3 hírtelevízióban Mădălina Dobrovolschi, az elnöki hivatat szóvivője.

Klaus Johannis jelenleg Németországban tartózkodik, ahonnan Brüsszelbe utazik. A belga fővárosban az államfő csütörtökön és pénteken részt vesz az Európai Unió Tanácsának ülésén.

13:37
Megszavazták az indítványt, a kormány megbukott

A hivatalos eredmény szerint 241-en szavazták meg a bizalmatlansági indítványt, tízen a Grindeanu-kabinet talpon maradását támogatták. A kormány megbuktatásához 233 szavazat is elegendő lett volna. Hamarosan elkezdődnek az új kormány megalakításáról szóló tárgyalások. A koalícióhoz tartozó honatyák állva tapsolták a saját miniszterelnökük bukását.

13:32
PSD-források szerint 243-an szavaztak igennel

A szavazatokat már számolják. PSD-s források szerint 248-an járultak az urnához, 243 honatya iggennekl szavazott, ami azt jelenti, hogy a Grindeanu-kormány megbukott.

13:19
Máris van egy „áruló”

Remus Borza, az ALDE szenátora a bizalmatlansági indítvány ellen szavazott. Az urnába helyezés előtt a politikus felmutatta a golyókat a plénumnak. Korábban a frakcióvezetőjük, Varujan Vosganian kijelentette: az ALDE mindegyik képviselője és szenátora megszavazza a bizalmatlansági indítványt.












EZT OLVASTA MÁR?

X