Hétfőn kezdődnek a kormányalakítási tárgyalások az elnöki hivatalban (percről percre)


-A A+

Hétfőn délután háromtól a kormányalakítási tárgyalások folytak az elnöki hivatalban. Klaus Johannis államfő este 8-kor bejelentette, a PSD-ALDE-koalíció jelöltjének, Mihai Tudosénak ad kormányalakítási megbízatást. Követtük a nap eseményeit.

20:03
Mihai Tudose kapott kormányalakítási megbízatás

A PSD-ALDE jelöltjének, Mihai Tudosénak adott kormányalakítási megbízatást Klaus Johannis államfő. Mint magyarázta, a bizonytalan helyzet sokat árt az ország megítélésének, ezért ezt az állapotot minél hamarabb rendezni kell.

"A jelenlegi válság súlyosan árt Romániának, árt a hazai gazdaságnak és az ország külföldi megítélésének. Ennek a válságnak mielőbb véget kell vetni" - fogalmazott az elnök a Cotroceni-palotában adott rövid sajtónyilatkozatában. Johannis hangsúlyozta, mielőbb új kormányra van szükség, amely "megoldja a megoldatlanul hagyott problémákat", illetve a PSD belső válsága által előidézett gondokat. 

Az elnök hozzátette, a PSD és az ALDE vezetői azt állítják, hogy továbbra is megvan a parlamenti többségük, és egyetlen, közös jelöltet nevesítettek a miniszterelnöki tisztségre, Mihai Tudose személyében.

Olvassa el a miniszterelnök-jelöltről írt portrénkat.

Tudosénak az alkotmány értelmében tíz napon belül kell a parlament elé járulnia, hogy bizalmat kérjen a kabinet névsora és a kormányprogram számára. Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a bukaresti képviselőház elnöke azonban úgy vélekedett, hogy az új kormányról akár már csütörtökön is szavazhat a parlament.

 

19:40
A kisebbségek Johannisban bíznak a leginkább

Klaus Johannis államfő döntésére vár a nemzeti kisebbségek parlamenti csoportja a kormányfő személyének kérdésében, jelentette ki az államelnökkel folytatott megbeszélést követően az említett csoport vezetője, Varujan Pambuccian.

Pambuccian elmondta, az általa képviselt parlamenti csoport nem javasolt jelöltet a miniszterelnöki tisztségre, hiszen nem volna esélye többség alakítására. Így a Johannisszal folytatott tárgyalás a kölcsönös tájékoztatás jegyében történt. Arra a kérdésre, hogy a kisebbségek megszavaznának-e egy Mihai Tudose által vezetett szociáldemokrata kormányt, Pambuccian úgy felelt: az általa vezetett parlamenti csoport tagjai valószínűleg nem voksolnának egységesen, ahogyan a bizalmatlansági indítványról való szavazáson sem tették.

Varujan Pambuccian hozzátette, egyelőre senkivel nem tárgyaltak a kormányfőjelölt támogatásáról. „Jelenleg az államfő döntésében van a legnagyobb bizalmunk” – fogalmazott a kisebbségek parlamenti csoportjának vezetője. 

19:18
Kelemen: a PSD-ALDE joga jelöltet állítani, az RMDSZ nem lép kormányra

 A parlamenti többségnek jogában áll miniszterelnököt javasolni és kormányozni - nyilatkozta Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke a Klaus Johannis államfővel folytatott tárgyalást követően. „Nekünk nincs javaslatunk a miniszterelnök személyére vonatkozóan, mivel nem vagyunk a parlamenti többség része, és nem merül fel annak a lehetősége, hogy csatlakozzunk a kormányt adó koalícióhoz” – mondta Kelemen.

Újságírói kérdésre kifejtette, az RMDSZ nem mond le a parlament elé terjesztett törvénytervezeteiről, az újonnan alakuló kormánnyal is párbeszédre törekszik, továbbra is társadalmi paktumot szorgalmaz a román többség és a nemzeti kisebbségek között. 

Kelemen Hunor azt valószínűsítette, hogy az RMDSZ bizalmat szavaz majd Mihai Tudose kormányának, erről azonban a szövetség parlamenti frakciója fog formális döntést hozni, ha a PSD-ALDE-koalíció által javasolt politikus valóban megkapja a kormányalakítási megbízást az államfőtől.

18:59
Klaus Johannis este 8-kor jelenti be a kormányfőjelölt nevét

Az elnöki hivatal közleménye szerint Klaus Johannis államfő 20 órakor sajtótájékoztatót tart, ahol várhatóan bejelenti, hogy kinek ad kormányalakítási megbízatát.

A pártokkal tartott konzultációk során két név merült be, a PSD-ALDE koalíció Mihai Todosét, a Traian Băsescu vezette PMP pedig Siegfried Mureșan EP-képviselőt javasolta a miniszterelnöki tisztségre.

17:54
Siegfried Mureșan a PMP jelöltje

Siegfried Mureșan EP-képviselőt javasolja kormányfőnek a Népi Mozgalom Pártja (PMP) - jelentette be a Klaus Johannis államfővel tartott egyeztetés után Traian Băsescu. Mint kifejtette, Mureșan lehetne a román Emmanuel Macron, aki a fiatal generáőció tagjaként új pályára állíthatná az országot.

Traian Băsescu elmondta, arra számított, hogy a PNL javasol egy alternatívát Klaus Johannis államfőnek Miahi Tudoséval szemben, de mivel a legnagyobb ellenzéki párt ezt nem tette meg ezért kötelességüknek érezték, hogy adjanak választási lehetőséget az államfőnek. 

17:37
A PNL azt kéri, hogy Sevil Shhaideh ne legyen tagja a kormánynak

Raluca Turcan, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) frakcióvezetője hétfőn a PNL nevében azt kérte, hogy Sevil Shhaideh ne legyen tagja a következő kormánynak. A PNL sérelmezi, hogy az ügyvivő miniszterelnök-helyettes, a regionális fejlesztési, közigazgatási és európai alapok ügyvivő minisztere nem jelent meg a liberálisok kérésére a parlament előtt, hogy elszámoljon a helyi fejlesztések országos programjában (PNDL) kiutalt pénzekről.

„A PNDL hónapokig nem működött, ám a fejlesztési miniszter a politikai válság ideje alatt (...) az ebből a programból kiutalt pénzekkel kenyerezett le egyes helyi PSD-vezetőket azért, hogy a pártelnök táborában tartsa őket” – nyilatkozta Turcan, és hozzátette: mindez azért történt, hogy biztosítsák a szavazatokat, hogy átmenjen a saját kormányuk ellen benyújtott bizalmatlansági indítvány. 

A PSD most megpróbálja eltüntetni Shhaideh tevékenységének nyomait, és azzal óvja a felelősségre vonástól, hogy nem jelenik meg a parlament előtt - véli a frakcióvezető. „A PNL azt kéri, hogy Sevil Shhaideh ne legyen tagja a kormánynak” – mondta Turcan. 

A képviselőház házbizottsága elutasította hétfőn a PNL javaslatát, hogy a regionális fejlesztési, közigazgatási és európai alapok ügyvivő minisztere megjelenjen a Kormány órájában a parlament előtt. Ioana Bran, a képviselőház titkára azzal magyarázta a házbizottság döntését, hogy egy ilyen javaslatot nem lehet „máról mára” benyújtani. 

17:35

Támadható politikust, az ötven éves Mihai Tudosét javasolja PSD-ALDE miniszterelnökének. Hátterünkből megtudhatja, hogy milyen „csomaggal” vág neki a politikus a feladatnak.

16:34
Dragnea szerint Mihai Tudose nem áll kettős irányítás alatt

Az elmúlt években semmiféle jelét nem látta annak, hogy a miniszterelnöki tisztségre jelölt Mihai Tudose „kettős irányítás alatt állna”, azaz hogy a Román Hírszerző Szolgálatnak is dolgozna - nyilatkozta a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Liviu Dragnea. „Számos feszült pillanat volt a párton belül az elmúlt években, de sem én, sem a kollégáim nem vettük észre, hogy a fontos döntések meghozatalakor egy kicsit is megingott volna” – mondta Liviu Dragnea. A pártelnök hozzátette, amikor miniszterelnök-helyettes volt, „szorosan együtt dolgozott” Mihai Tudoséval az akkori kormányban, és észrevette volna, ha a kormányon és a párton kívül „máshonnan is irányítják”.

„Meggyőződésem, hogy nem áll kettős irányítás alatt, és úgy tűnik, hogy - azon a négy kollégán kívül, akiknek a szavazatát tiszteletben tartom - az országos végrehajtó bizottság többi tagja is ezen a véleményen van” – mondta Dragnea. 

A PSD országos végrehajtó bizottságának ülését követően azt is megkérdezte a sajtó Liviu Dragneától, hogy szerinte Mihai Tudose megfelel-e a Klaus Johannis államfő által támasztott erkölcsi és feddhetetlenségi kritériumoknak, tekintettel arra, hogy plagizálással vádolták. „Nem vagyok a doktori dolgozatok szakértője, de emlékszem, hogy Victor Pontát is plagizálással vádolták, mégis nagyon jó miniszterelnök volt. Mihai Tudose inkább amellett döntött, hogy nem viszi a bíróságra az ügyet. Ő nem azért doktorált, hogy nagyobb jövedelemre tegyen szert. Az adott körülmények között jobbnak látta, hogy a törvénynek megfelelően kérvényezze a doktori cím visszavonását” – fogalmazott Dragnea.

A pártelnök azt is elmondta, amennyiben Klaus Johannis államfő még a hétfői nap folyamán bejelenti, hogy Mihai Tudosét bízza meg kormányalakítással, a parlament már csütörtökön tisztségbe iktathatja az új kabinetet, és az új miniszterek még aznap este letehetik a hivatali esküt. 

15:51
PSD-s képviselő: ne csúfolkodjanak velem

Liviu Pleşoianu PSD-s képviselő azt nyilatkozta hétfőn, hogy nem fog megszavazni egy olyan kormányt, amelyet Mihai Tudose vezet. „Jeleztem már a bizalmatlansági indítvány után is, hogy a PSD-nek gondjai lesznek velem. (...) Nem fogok megszavazni egy olyan PSD-ALDE-kormányt, amelyet Mihai Tudose vezet. Ellentmondana mindannak, amiben hiszek. Ne csúfolkodjon senki sem velem, sem azokkal, akik megválasztottak bennünket” – írta a képviselő hétfői Facebook-bejegyzésében.

 

15:48
Norica Nicolainak fenntartásai vannak Mihai Tudoséval szemben

Norica Nicolai europarlamenti képviselő hétfőn azt nyilatkozta, hogy az ALDE országos politikai tanácsának ülésén Mihai Tudose miniszterelnöki jelölése ellen szavazott. A képviselő „figyelmesen kielemezte” Tudose eddigi munkáját, emiatt vannak fenntartásai vele kapcsolatban. 

„Ellene szavaztam. Engedjék meg hogy a politikában saját hozzáállásomhoz és filozófiámhoz ragaszkodjak. Én megértem, hogy koalíciós partnerek vagyunk. Nagyon világosan értem, hogy mit vállaltunk a koalícióban. A PSD-nek jogában áll nevesíteni egy miniszterelnök jelöltet, de ő Románia miniszterelnöke lesz, nem egy párté és engedjék meg, hogy legyenek fenntartásaim vele kapcsolatban. Nem akarom, hogy ezek nyilvánosságra kerüljenek és várom Johannis államfő döntését” – nyilatkozta Norica Nicolai az ülést követően, amelyen az ALDE eldöntötte, hogy támogatja a PSD által miniszterelnöki tisztségre jelölt Mihai Tudosét. 

Az europarlamenti képviselő Mihai Tudose munkásságának figyelmes elemzése után fogalmazta meg fenntartásait. „A plagizálás vádja nagyon fontos. Úgy tudom az visszavonta dolgozatát, de ő nem Kövesi asszony, aki elfogadja, hogy öt százaléknyit plagizál és tisztségben marad. Én azt gondolom, hogy a politikában kell, hogy legyen egy bizonyos felelősségünk (..) Jogomban áll, hogy fenntartásaim legyenek. (...) A Román Hírszerző Szolgálattal (SRI) való kapcsolatai csak feltételezhetőek, jogászként nem nyilatkozom olyasmiről, amiben nem vagyok biztos. Nem tudom mit fog tenni Johannis államelnök. Neki kell döntenie” – tette hozzá Nicolai. 

A képviselő abbéli reményét fejezte ki, hogy Mihai Tudose jó miniszterelnök lesz. Norica Nicolai hangsúlyozta, hogy az ALDE miniszterei az új kormányban is ugyanazon tisztségeket töltik majd be, hogy ezáltal hangsúlyozzák, „ők végezték a munkájukat”. 

15:46
L. Dragnea: hat jelölt volt a miniszterelnöki tisztségre, öten visszautasították

Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke azt nyilatkozta hétfőn, hogy hat lehetséges jelölt volt a miniszterelnöki tisztségre, öten közülük visszautasították a jelölést.Végül a párt országos végrehajtó bizottsága Mihai Tudose ügyvivő gazdasági minisztert jelölte a miniszterelnöki tisztségre. Lia Olguţa Vasilescu, Carmen Dan, Mihai Fifor, Marcel Ciolacu és Adrian Ţuţuianu visszautasították a jelölést.

„Az utóbbi napokban (...) kollégáimmal a kormányprogram kiegészítésén dolgoztam. Két kivétellel beszéltem a párt megyei szervezeteinek elnökeivel és hat jelölt jött szóba a miniszterelnöki tisztségre: Mihai Fifor, Olguţa Vasilescu, Carmen Dan, Marcel Ciolacu, Adrian Ţuţuianu és Mihai Tudose. (...) Öten közülük, különböző okok miatt, nem vállalták a megbízást, így a végrehajtó bizottság elé Mihai Tudose jelölése került” – részletezte Dragnea a végrehajtó bizottság ülése után. Azt mondta: „hosszú idő után” egy komoly beszélgetésre került sor a végrehajtó bizottságban. „Nem durva, de komoly (...) beszélgetésre került sor, ahol kendőzetlenül beszéltünk az utóbbi napok történéseiről, a Mihai Tudosével kapcsolatban felmerülő esetleges kételyekről. (...) A végén, négy kollégánk tartózkodása mellett, a végrehajtó bizottság többsége, beleértve magamat is, megszavaztuk, hogy a PSD azt javasolja az államfőnek, hogy Mihai Tudosét nevezze ki miniszterelnöknek” – tette hozzá Dragnea. 

15:24
A PSD-ALDE negyedóra után kijött

15 órakor megkezdődtek a Cotroceni-palotában tartott konzultációk.

Elsőként a PSD-ALDE koalíció két vezetőjét, a szociáldemokrata Liviu Dragneát és liberális Călin Popescu Tăriceanut fogadta Klaus Johannis államfő. A találkozó alig negyedórát tartott, a két politikus - a kialakult hagyományt félredobva - nem nyilatkozott a sajtónak. 

15:13
A PNL-nek nem lesz saját jelöltje

Nem javasolunk kormányfőjelöltet a Cotroceni-palotában hétfő délutánra tervezett tárgyalásokon - közölte a PNL elnöke. Ludovic Orban ugyanakkor azt is előrebocsátotta, hogy az általa vezetett párt egyetlen olyan kormányzási konstrukciót sem fog támogatni, amelyben szerepel a Szociáldemokrata Párt (PSD).

A PNL országos politikai tanácsának hétfői ülését követően Orban úgy nyilatkozott: pártja kész „bármelyik pillanatban felvállalni a kormányzás felelősségét, ha az egy stabil és koherens parlamenti többségre alapul, amely lehetővé teszi egy liberális kormányprogram gyakorlatba ültetését.”  „Úgy döntöttünk, hogy ellene szavazunk minden olyan kormányzati konstrukciónak, amelyben fellelhető a PSD, és minden lehetőt megteszünk egy PSD-ALDE kormány beiktatásának megakadályozására” – jelentette ki Ludovic Orban. 

A Nemzeti Liberális Párt delegációjának tagjaként a párt elnöke mellett a négy első alelnök - Raluca Turcan, Mircea Hava, Ilie Bolojan és Iulian Dumitrescu - tárgyal a Cotroceni-palotában hétfőn. 

Orban azt is leszögezte, hogy nem javasolhat az államfőnek olyan miniszterelnököt, akinek 35 százalékos a parlamenti támogatottsága. 

15:11
PNL: ha nem volt jó miniszternek, miért lenne jó miniszterelnöknek?

Értetlenségét fejezte ki Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke amiatt, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) Mihai Tudosét jelöli a miniszterelnöki tisztségre. „Dragnea jelentésében azt láttam, hogy semmit sem valósított meg a kormányprogramból, két dolognak kezdett neki a 17 pontból. Ha nem volt jó gazdasági miniszternek, nem értem, miért lenne jó miniszterelnöknek” – nyilatkozta Orban a PNL országos politikai tanácsának ülését követően. 

13:39
Az ALDE is támogatja Mihai Tudose jelölését

A Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) központi politikai tanácsában meghozták a döntést, hogy a koalíció Mihai Tudosét jelöli a Cotroceni-palotában tartandó államelnöki konzultáción miniszterelnöknek. "Az ülés legfontosabb napirendi pontja a miniszterelnöki tisztségre való jelölés volt, a PSD-s kollégáim Mihai Tudosét jelölik a miniszterelnöki tisztségre" - nyilatkozta az ALDE vezetője, Călin Popescu Tăriceanu. (Agerpres)












EZT OLVASTA MÁR?

X