Az új háromszéki prefektus is üldözi a zászlókat


-A A+

Sorra felszólítja a háromszéki polgármestereket az új Kovászna megyei prefektus arra, hogy tartózkodjanak a román nemzeti lobogótól eltérő zászlók kifüggesztésétől.

Dumitru Marinescu emlékeztetett arra, hogy a törvény szerint Románia nemzeti lobogóját kötelező a közintézmények homlokzatára elhelyezni, és emellé ki lehet tenni az Európai Unió zászlaját, illetve a közigazgatási egységek hivatalosan is elfogadott jelképeit. Más államok lobogóit csak a román trikolórral együtt és csak nemzetközi ünnepeken vagy külföldi küldöttségek fogadásakor lehet használni – szögezte le.

Szép Béla, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) baróti elnöke arról számolt be, hogy őt személyesen Dumitru Marinescu prefektus hívta telefonon, és arra kérte, hogy a párt székházának homlokzatáról távolítsák el a címeres magyar lobogót. A politikus azonban leszögezte: nem történt törvénysértés, mivel a zászló nem egy másik állam hivatalos lobogója, hanem a magyar nemzeté, és ennek használatát nem tiltja a törvény. marinescu

Mint ismeretes a zászlós botrányt Codrin Munteanu volt prefektus robbantotta ki, aki utódja kinevezésekor eltávolította a háromszéki önkormányzat díszterméből Kovászna megye egyébként hivatalosan elfogadott, kék-arany színű és a megye címerét tartalmazó lobogóját.

A korábbi prefektus támadásai miatt Tamás Sándor háromszéki tanácselnök korábban arra kérte a polgármestereket, hogy hivatalaik homlokzatára tegyék ki a székely zászlót, ennek kifüggesztését ugyanis nem tiltja a törvény, hiszen az nem más állam szimbóluma.

A Székely Nemzeti Tanács sepsiszéki elnöke Gazda Zoltán lapunknak elmondta: tudomásuk szerint Háromszéken tíz önkormányzat tűzte ki a székely zászlót, köztük van az uzoni, amelyet beperelt a prefektúra, emellett ott van a Kovászna megyei tanács, a sepsiszentgyörgyi, árkosi, illyefalvi, ozsdolai, csernátoni, zabolai, vargyasi és kézdiszentléleki önkormányzatok homlokzatán.  

Nemes Előd, az EMNP Kovászna megyei elnöke felkéri a lakosságot, hogy a magánházakra tegyék ki a székely zászlót, azt ugyanis nem kifogásolhatják a hatóságok. „Az a tapasztalat, hogy a fiatalok bátrabbak, kitűzik a székely zászlót, az idősek viszont jobban félnek, féltik a gyerekeiket is. Az idő oldja meg a szimbólumhasználat kérdését, amikor felnő egy új generáció, amely nem fél felvállalni a magyar ügyeket”, véli Nemes Előd.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X