Az Európai Csalás Elleni Hivatal „jelentette fel” a DNA-nál Liviu Dragneát


-A A+

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) romániai vizsgálódásai nyomán indult újabb bűnvádi eljárás Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök ellen. Ezt éppen az OLAF erősítette meg hétfő este hivatalos közleményben.

Mint ismert, a korrupcióellenes ügyészség (DNA) szerint 2001-ben Liviu Dragnea Teleorman megye önkormányzati elnökeként, az ügyben szintén gyanúsítottként szereplő nyolc bűntársával együtt bűnszövetkezetet hozott létre, amely magántulajdonba játszotta át a TelDrum önkormányzati közútépítő és karbantartó vállalatot, majd az annak törvénytelenül juttatott európai uniós, illetve közpénzek egy részét elsikkasztotta, vagy pártja finanszírozására fordította.

A DNA közölte azt is, hogy a több mint másfél évtizeddel korábbi eseményekkel foglalkozó nyomozás tavaly kezdődött, az OLAF által jelzett, uniós támogatások felhasználásával kapcsolatos törvénytelenségek felderítése érdekében. Az OLAF ennek kapcsán hétfő este közölte: két vizsgálatot is lefolytattak Romániában az útépítésekre fordított uniós alapokkal történő visszaélésekről, ezek 2016 májusában, illetve szeptemberében zárultak le.

A csalás elleni hivatal bizonyítékokat talált arra, hogy az uniós alapok haszonélvezői, a köztisztviselők és a kivitelezők összejátszottak, és a beszerzési eljárások során hamisított dokumentumokat is felhasználtak – olvasható a közleményben, amely szerint a csalássorozat révén 21 millió euró uniós támogatás jutott illetéktelen kezekbe.

Az OLAF maga kérte fel a DNA-t az elsikkasztott összeg visszaszerzésére, és az üggyel kapcsolatos bűnvádi eljárások elkezdésére – közölte az európai hivatal. „Ez a nyomozás kiváló példája az OLAF és az illetékes nemzeti hatóságok együttműködésének” – idézte a közlemény Nicholas Ilettet, az intézmény igazgatóját.








EZT OLVASTA MÁR?

X