Az RMDSZ nem venné el az államfő vétójogát a legfelsőbb bíróság elnökének kinevezésekor


-A A+

Az igazságügyi törvényekkel foglalkozó parlamenti különbizottság RMDSZ-es tagja, Márton Árpád ellenezte a testület pénteki ülésen elfogadott törvénymódosítást, amely szerint az államfő nem utasíthatja vissza a legfelsőbb bíróság elnökének és alelnökeinek kinevezését. A Maszolnak meg is indokolta az álláspontját.

A törvénymódosítás szerint legfelsőbb bíróság elnökét és alelnökeit az államfő nevezi ki a Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) javaslatára. Ám a jelenlegi jogszabálytól eltérően Románia elnöke nem utasíthatja vissza a felsorolt vezetői tisztségekre javasolt személyek kinevezését. Az utóbbi előírást a CSM javasolta – tudtuk meg Márton Árpádtól.

„A CSM szempontjából indokolt a törvénymódosító javaslatuk, mert ha az államfőnek vétójoga van a legfelsőbb bíróság elnökének kinevezésekor, az beavatkozást jelent az igazságszolgáltatásba” – magyarázta az RMDSZ képviselője. Tájékoztatása szerint ezt a javaslatot felkarolta a kormánytöbbség, így a különbizottság elfogadta.

Az RMDSZ-es politikus a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát (USR) honatyáihoz hasonlóan nemmel szavazott a módosításra. Szavazatát Márton Árpád azzal indokolta, hogy egy korábbi alkotmánybírósági határozat értelmében az elnöki hatáskörök kiürítését jelentené, ha az államfőnek nem lenne vétójoga a legfelsőbb bíróság vezetőinek kinevezésekor.

Az RMDSZ-es képviselő ezt az alkotmánybírósági határozatot részben indokoltnak tartja. Közölte, maga is megszavazta pénteken azt a törvénymódosítást, amely elveszi az államfő vétójogát a frissen végzett ügyészek és bírák kinevezésekor. „Ha vizsgával megszerezték a jogot a tisztség betöltésére, akkor ebbe nem szabad beleszólnia az államfőnek. Ám egy hatalmi ág vezetőjének kinevezése mégis csak egy adminisztratív-politikai döntés is. Ebbe valóban egyszer beleszólhat az államfő” – magyarázta.

Mint ismert, a különbizottság végül változatlanul hagyta az államfő hatásköreit a főügyészek kinevezési folyamatában. Márton Árpád erről elmondta: az RMDSZ a plénumban is azt támogatja majd, hogy az főügyészeket az igazságügyi miniszter javaslatára az államelnök nevezze ki, és egy alkalommal utasíthassa vissza a tárcavezető jelöltjét. 








EZT OLVASTA MÁR?

X