Tízezrek tüntettek vasárnap este a kormány ellen Bukarestben és a nagyvárosokban


-A A+

Több mint 30 ezer ember tüntetett vasárnap este Bukarestben az igazságszolgáltatást szabályozó törvények és az adótörvénykönyv módosítása ellen. Demonstrációk voltak több más nagyvárosban is. Országosan a tüntetők száma meghaladta a 60 ezret.

A román sajtó tudósításai szerint Bukarestben a tömeg előbb kormánypalota előtt gyülekezett, majd 19.30 körül elindult a parlament épülete felé. Az egyik sugárutat a tüntetők teljesen elfoglalták, és összetűzésbe keveredtek a rendre vigyázó lovas csendőrökkel.

„Igazságszolgáltatást, ne korrupciót!”, „PSD, vörös pestis!”, „Lemondani!” – skandálta tömeg. Hasonló jelszavak hangzottak el vasárnap este a Kolozsváron, Brassóban, Nagyszebenben, Konstancán, Iași-ban vagy Ploiești-en szervezett tüntetéseken is.

A demonstrációt a Facebookon hirdették meg, a szervezők Bukaresten kívül több megyében, de Milánóban, Zürichben, Birminghamben és Párizsban is tiltakozó megmozdulásokra biztatták az ott élő román állampolgárokat.

Negyvenkét civil szervezet, valamint az Országos Szakszervezeti Tömb és az Alfa Kartell tagszervezetei szólították utcára a lakosságot, hogy az igazságügyi törvények módosítása és az adóügyi reform ellen tiltakozzanak és követeljék a kormány, valamint a képviselőházi és a szenátusi elnök lemondását.

A fővárosban gyülekező tüntetők a szenátus, az igazságügyi minisztérium, majd a képviselőház elé vonultak.








EZT OLVASTA MÁR?

X