Gulyás Gergely a Vibe Kolin: „Minden magyar, felelős minden magyarért!”


-A A+

Hogyan képzeljük el a jövőnket Erdélyben, és hogyan képzeljük el a jövőnket Európában? Geréd Imre moderátor kérdéseire Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter válaszolt szombaton, a Vibe Kolin tartott kerekasztal-beszélgetésen.

Gulyás Gergely szerint a megmaradás feltétele a nemzetben való gondolkodás. "A kérdés az, hogy mi hogyan képzeljük el saját jövőnket" – világított rá. Fontosak nevezte a nemzeti alapú kezdeményezéseket, a Vibe Fesztiválhoz hasonló közösségi események szervezését, mert az ilyen rendezvények összehozzák a magyar embereket, a határok felett ívelnek át, barátságok kapcsolatok alakulnak ki. "Minden magyar felelős, minden magyarért" – idézte a magyaroszági politikus Szabó Dezsőt.

Gulyás Gergely beszélt arról, hogy a régió országai többé-kevésbé ugyanazokkal a problémákkal küszködnek. Az elvándorlás az egyik ilyen jellegű probléma, Romániában, Erdélyben is. Geréd Imre moderátor kérdésére, miszerint milyen programok, lehetőségek vannak a fiatalok hazahívására, itthonmaradásának támogatására, Gulyás Gergely elmondta: fontos a magyar állam számára megteremteni azokat a lehetőségeket, kereteket, amelyek hatékonyan támogatják a fiatalok törekvéseit.

Kiemelten fontosnak nevezte az oktatást, az anyanyelven való minőségi oktatás biztosítását. Kijelentette: ha erre a román állam nem biztosít megfelelő kereteket, akkor ennek hangot kell annak adni nemzetközi szinten, és nem utolsó sorban támogatni kell az iskolákat, a különböző oktatási intézményeket. „Mindenképp fontos az anyanyelv mellett a román nyelv elsajátítása is, de az anyanyelven való oktatás, a kulturális rendezvények kiemelten fontosak annak érdekében, hogy a magyar kultúra értékteljes legyen” – fogalmazott a miniszter. 

Arra a kérdésre, hogy az EU-nak kell-e felelősséget vállalnia az őshonos kisebbségekért, Gulyás Gergely határozott igennel válaszolt. Úgy fogalmazott: optimistának kellene lennie ebben a kérdésben, de a tapasztalat azt mutatja, hogy az EU-ban hiányzik az erre való hajlandóság. „Az EU mindenféle mesterségesen konstruált vagy létező kisebbségekkel foglalkozik, de az őshonos kisebbségekkel elutasító, és nem biztosítja a megfelelő jogokat” – fűzte hozzá.

A politikus gratulált a Minority SafePack kezdeményezéshez, amelyet egy nagyon jó törekvésnek tart, annak ellenére, hogy szerinte nem fog változtatni bármit is az EU őshonos kisebbségeket érintő magatartásán. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy "minden nemzet annyit tud elérni, amekkora ereje van"- tette hozzá.

A közönség kérdéseire válaszolva Gulyás Gergely elmondta, nagyon fontosnak tartja az erős magyar képviseletet a döntéshozatalban, szerinte a szavazópolgárok döntése nem lehet vita tárgya. 








EZT OLVASTA MÁR?

X