Megnyílt Antal Lóránt szenátori irodája Székelyudvarhelyen


-A A+

Irodát nyitott és bemutatta csapatát Antal Lóránt szenátor szerdán Székelyudvarhelyen. 

„Olyan embereket kerestem a csapatomba, akikről úgy gondolom, hogy képviselni és tolmácsolni tudják munkámat és elképzeléseimet. Néhányukkal már beiktatásom előtt is dolgoztam együtt és tudom, hogy hozzá tudnak járulni ahhoz, hogy a lehető legjobban képviselhessem Udvarhelyszék és Hargita megye lakosainak érdekeit. Szempont volt számomra az is, hogy egy fiatal, de saját szakterületén tapasztalt csapattal dolgozzak” - számolt be a szenátor a csapatválasztásról.

Antal Lóránt bemutatta az elmúlt csaknem öt hónap parlamenti tevékenységét is. A szenátor két törvénytervezetben vállalt hangsúlyos szerepet a gazdasági bizottságban és törvénymódosítási lehetőségével is élt. Az egyik az ország villamosenergia- és földgázrendszerét szabályozó törvényt módosító csomag, amelyet július 13-án hirdetett ki az államfő.

Így azok a módosítások is érvénybe léptek, amelyek kezdeményezője volt a gazdasági bizottságban. A törvénymódosítás kötelezni fogja a gázszolgáltatókat, hogy a helyi és országos érdekeltségű turisztikai településekre bevezessék a gázt, összekötve a fővezetékkel.  Ha az önkormányzatok beruházásokat fognak végrehajtani gázvezetékek kibővítése érdekében, akkor a gázszolgáltatónak legtöbb 12 hónapon belül vissza kell fizetnie a beruházás értékét az adott önkormányzatnak. A gáz licencéhez való jog átkerült az önkormányzatokhoz, kikerült a harmadik fél, az Energetikai Minisztérium.

Antal Lóránt a PPP, azaz a köz- és magánszféra partnerség szabályozásához is hozzájárult. Elmondta, hogy a PPP gazdaságélénkítőnek számít, mert új alapokra helyezi a köz- és a magánszféra közötti együttműködést, és számos infrastrukturális kérdésre megoldás lehet a jövőben.

Az új közbeszerzési törvénnyel összehangolva felgyorsulhatnak a közberuházások és akár a gázbekötések, gázszolgáltatás szempontjából is fontos előrelépés lehet, mivel kialakulhatnak olyan együttműködések, hogy egy közösen alapított cégbe belép az önkormányzat, ő adja a licencet, a magán cég pedig cserébe kiépíti a rendszert és szolgáltatóvá válik. Olyan települések esetében, ahol még távhőszolgáltatás működik, szakmai befektetők számára a PPP optimális megoldásként szolgálhat. Autópályák, gyorsvasutak építésének felgyorsításához szintén elengedhetetlen.

Az őszi tervekkel kapcsolatban Antal Lóránt szenátor kiemelte az országos megtakarítási programot, amely főként a fiatalok számára teremt előnyös lakásvásárlási lehetőséget. „Ez a program a közelmúltban leállt, de a Fejlesztési Minisztérium nem tájékoztatott senkit erről. Szeptemberben törvénymódosítás vagy külön interpelláció keretében fogok ezzel foglalkozni, mert kiemelten fontos a program újraindítása” – magyarázta a politikus.

A szenátori iroda nyitvatartási programja: hétfő-szerda: 09:00 - 15:00, csütörtök: 12:00 - 17:00, péntek: 09:00 - 15:00. A szeptemberi parlamenti ciklustól kezdve minden második pénteken, a szenátori irodában, a Tompa László utca 5 szám alatt, Székelyudvarhelyen fogadóórára is lehet előjegyeztetni.







EZT OLVASTA MÁR?

X